Κόσμος

Τουρκία: Σοβαρά επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ – Πάνω από 200 συλλήψεις

Μαζικές συλλήψεις σημειώθηκαν έξω από την πλατεία Ταξίμ την Μεγάλη Τετάρτη (1.5.2024) κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο πλαίσιο μεγάλης διαδήλωσης για την εργατική Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη.  

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το CNN Türk απαθανάτισαν την επιχείρηση της αστυνομίας και συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Οι δυνάμεις ασφαλείας, που αναπτύχθηκαν κατά μεγάλο αριθμό, εμπόδισαν τους διαδηλωτές να κινηθούν προς στην Τάξιμ στην Κωνσταντινούπολη. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια έγιναν 210 συλλήψεις.

Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση διαδηλώσεων στην πλατεία κι απέκλεισαν μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «έωλη» την επιχειρηματολογία των αρχών και κάλεσε να αρθεί η απαγόρευση, παραπέμποντας σε πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στα τέλη του 2023, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η απαγόρευση των διαδηλώσεων στην Τάξιμ παραβιάσει το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εζγκιούρ Εζέλ χαρακτήρισε ντροπή την απαγόρευση, υπενθυμίζοντας πως οι αποφάσεις του ΣΔ είναι δεσμευτικές.

 

Η πλατεία Τάξιμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, έχει τεράστια συμβολική σημασία για τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, κυρίως εξαιτίας του μακελειού της Πρωτομαγιάς του 1977. Τότε, ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον των μισού εκατομμυρίου ανθρώπων που βρισκόταν στην πλατεία, σκοτώνοντας δεκάδες.

Η Τάξιμ ήταν εξάλλου επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί από το 2013, που προοδευτικά πήραν πελώριες, εθνικές διαστάσεις. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις συνέτριψε με σιδηρά πυγμή· έκτοτε οι αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις στην πλατεία απαγορεύονται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Βιετνάμ νικητής της «ρωσικής Eurovision» στη Μόσχα - Αποχώρησε η ελληνικής καταγωγής Vassy μετά από πιέσεις
Το Βιετνάμ κατέκτησε το Σάββατο στη Μόσχα την Intervision, την ρωσική εκδοχή της Eurovision – Η ελληνικής καταγωγής Vassy, που επρόκειτο να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ, αποσύρθηκε μετά από «πιέσεις» της Αυστραλίας
Ο Duc Phuc, που εκπροσωπεί το Βιετνάμ, κρατά το τρόπαιο μετά τη νίκη του στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Intervision 2025 στη Μόσχα
Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς στη κηδεία του Τσάρλι Κερκ στην Αριζόνα - Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Τζεϊ Ντι Βανς, αναμένονται σήμερα στην Αριζόνα για να τιμήσουν τη μνήμη του Τσάρλι Κερκ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πλήθος μπροστά από το State Farm Stadium στην Αριζόνα, πριν από την κηδεία του Τσάρλι Κερκ 2
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο»
«Ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την Αυτού Παναγιότητά μας για την προώθηση της πίστης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της φιλίας για γενιές» έγραψε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 4
Ανελέητο το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Θάνατος ή μια δύσκολη έξοδος, οι δύο επιλογές των κατοίκων
«Έπαθα σοκ, συγκλονίστηκα όταν είδα τα πτώματα του αδελφού μου και της γυναίκας του» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια
Η πόλη της Γάζας
8
Reuters: Ο Τραμπ «μαλακώνει» τις αντιδράσεις του για Ουκρανία και Γάζα – Πώς η αλλαγή τακτικής ενθαρρύνει ρωσικές επιθέσεις
Σύμφωνα με τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ, Aaron David Miller, ο Τραμπ ίσως απλώς συνειδητοποίησε ότι οι συγκρούσεις είναι πολύ πιο δυσεπίλυτες από ό,τι είχε φανταστεί
Ντόναλντ Τραμπ 1