Κόσμος

Τουρκία: «Βυθίζεται» η λίρα λίγο πριν ο Ερντογάν ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση

Μόλις λίγα 24ωρα πριν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του η ισοτιμία της λίρας Τουρκίας έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Την τρίτη ημέρα απωλειών στη σειρά, η λίρα Τουρκίας υποχώρησε σχεδόν κατά 1,5% πέφτοντας στο ιστορικό χαμηλό των 20,75 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, οδηγώντας τις απώλειές της φέτος σχεδόν στο 10%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών της Τουρκίας καθώς παρακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλών επιτοκίων το οποίο υπερασπίζεται ο Ερντογάν.

Η συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα του Ερντογάν με τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην «τσάρο» της οικονομίας που απολαμβάνει σεβασμού από τους επενδυτές επειδή υποστηρίζει μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική, πυροδότησαν εκτιμήσεις για ενδεχόμενη στροφή προς πιο συμβατικές πολιτικές.

«Δεν ξέρω αν θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών ή όχι, όμως οποιοδήποτε αξιόπιστο όνομα είναι σημαντικό ώστε να δώσει ένα σήμα στην αγορά ότι θα υπάρξει αλλαγή. Οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τις προθέσεις», δήλωσε ο Τσαγκρί Κουτμάν της KNG Securities.

«Αν είναι ο Μεχμέτ Σισέκ ή κάποιος άλλος με παρόμοιες απόψεις, θα είναι μια μεγάλη κίνηση. Όμως στη συνέχεια η αγορά θα έχει περιέργεια να δει την πρώτη κίνηση της οικονομικής ομάδας – θα υπάρξουν πιο ορθόδοξες πολιτικές, θα κάνουν κάτι χειρότερο ή θα κάνουν κάτι για να κερδίσουν χρόνο και να δουν πώς πάει;».

Η ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο παρέμεινε ισχυρή παρά τον αντίκτυπο του σεισμού στη νότια Τουρκία, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε κατά 4,0% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, λίγο περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, παρά τον αντίκτυπο των σεισμών του Φεβρουαρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και άφησαν άστεγους εκατομμύρια άλλους.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Η Ευρώπη ανίκανη να καθορίσει πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία
Οι σύμμαχοι του Κιέβου πολλαπλασιάζουν τις ανακοινώσεις αλλά δυσκολεύονται να προτείνουν μια συγκεκριμένη λύση για την προστασία της Ουκρανίας από νέα ρωσική επίθεση σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας
Γερμανοί στρατιώτες σε εκπαίδευση του ΝΑΤΟ
Ισραήλ: Εγκρίθηκε το εποικιστικό σχέδιο οικοδόμησης στη ζώνη Ε1 στη Δυτική Όχθη – Απειλείται η λύση των δύο κρατών
Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 3.400 κατοικιών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο που θα διχοτομήσει τα παλαιστινιακά εδάφη
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Όχθη
Πύρινη σφαίρα διέσχισε τον ουρανό της Ιαπωνίας - Εντυπωσιακά βίντεο με την νύχτα να γίνεται μέρα
Μια εντυπωσιακότατη πύρινη σφαίρα διέσχισε τον ουρανό στη δυτική Ιαπωνία, μαγεύοντας κατοίκους και ερασιτέχνες αστρονόμους – Ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο
Μια πύρινη σφαίρα διασχίζει τον ουρανό, όπως φαίνεται από το Κουμαμότο, Ιαπωνία