Κόσμος

Τουρκικές εκλογές – CHP: Στηρίζει Ακσενέρ για να βάλει τέλος στην μονοκρατορία!

"Οι φίλοι μας δεν θα περάσουν στην ιστορία σαν βουλευτές που εγκατέλειψαν το κόμμα τους. Θα μείνουν ως ήρωες που υπηρέτησαν τη Δημοκρατία" είπε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μπουλέντ Τεζτσάν, αναφερόμενος στην απόφαση 15 βουλευτών να παραιτηθούν και να ενταχθούν στο Καλό Κόμμα (Iyi Parti), εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου 2018.

 

Η κίνηση αυτή έγινε ώστε το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ να διαθέτει τους 20 βουλευτές, που απαιτούνται για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που συνιστά προϋπόθεση ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές. Τα κόμματα με 20 ή περισσότερους βουλευτές αποκτούν αυτομάτως το δικαίωμα να κατεβάσουν υποψήφιους. Μετά την αποχώρηση των 15, το CHP έχει πλέον 116 μέλη στην Εθνοσυνέλευση.

Αξιωματούχοι του CHP διευκρίνισαν ότι η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία για να υπάρξει ένα αντίπαλο δέος στον Ερντογάν. “Οι φίλοι μας δεν θα περάσουν στην ιστορία σαν βουλευτές που εγκατέλειψαν το κόμμα τους. Θα μείνουν ως ήρωες που υπηρέτησαν τη Δημοκρατία” είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτσάν. “Δεν είναι εύκολο καθήκον. Είναι δύσκολο. Αλλά σε αυτές τις εποχές της μονοκρατορίας είναι που δείχνουν τη δύναμή μας και την ικανότητά μας να εκτελούμε δύσκολα καθήκοντα”, πρόσθεσε.

Το κόμματα που ρίχνονται στη “μάχη” των εκλογών

Σύμφωνα με τον κατάλογο που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, δέκα κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Πρόκειται για τα εξής:
AK Parti (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης)
BTP (Ανεξάρτητο Τουρκικό Κόμμα)
BBP (Κόμμα Μεγάλης Ενότητας)
CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα)
DP (Δημοκρατικό Κόμμα)
HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών)
İYİ Parti (Καλό Κόμμα)
MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος)
Saadet Partisi  (Κόμμα Ευδαιμονίας)
Vatan Partisi (Πατριωτικό Κόμμα)

Η προεκλογική περίοδος αρχίζει επίσημα αύριο, Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, και θα διαρκέσει 60 ημέρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιταλός κατηγορείται ότι παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 9 άτομα στην Κούβα – Νεκρή μητέρα 35 ετών
Ένας 56χρονος Ιταλός διώκεται στην Αβάνα επειδή φέρεται να παρέσυρε εσκεμμένα με το αυτοκίνητό του εννέα ανθρώπους, προκαλώντας τον θάνατο μιας μητέρας και τον τραυματισμό οκτώ άλλων
Δρόμος στην Αβάνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετονομάζει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε Υπουργείο Πολέμου - «Θα μεταδίδει ισχυρότερο μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας για μάχη»
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο το Υπουργείο Άμυνας αποκτά νέο τίτλο, αυτόν του Υπουργείου Πολέμου, σε μια συμβολική κίνηση που στοχεύει να προβάλει την αμερικανική ισχύ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ