Το… αδίκημα του δημοσιογράφου ήταν αναρτήσεις του στο twitter και άρθρα στην εφημερίδα Cumhuriyet που θεωρήθηκαν επικριτικά προς το καθεστώς Ερντογάν.
Ο Αχμέτ Σικ, τιμημένος με το Διεθνές Βραβείο Τύπου UNESCO/Guillermo Cano 2014, κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για προσβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές.
Ο δημοσιογράφος είχε γράψει στο Twitter μηνύματα υπέρ του PKK, ενώ σε άρθρα του στην Cumhuriyet επέκρινε τις τουρκικές υπηρεσίες Πληροφοριών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγγραφέας σειράς βιβλίων, ο Αχμετ Σικ είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους δημοσιογράφους της Τουρκίας. Εχει ήδη προφυλακιστεί για έναν χρόνο (2011-2012) κατηγορούμενος για σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Ergenekon.
Είχε κάνει έρευνα για τις σχέσεις ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το βιβλίο του «»Ο στρατός του Ιμάμη», που εκδόθηκε το 2011, αποκαλύπτει πώς οι οπαδοί του Γκιουλέν είχαν διεισδύσει στην τουρκική γραφειοκρατία και είχαν συνομολογήσει συμφωνία με την παρούσα εξουσία.
«Συνελήφθην. Θα προσαχθώ στους εισαγγελείς εξαιτίας ενός Tweet», έγραψε στο τελευταίο του μήνυμα στον λογαριασμό του.