Κόσμος

Τραμπ: «Η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει το σχέδιο κατάληψης όλης της Ουκρανίας – Ευρωπαίοι ηγέτες μου ζητούσαν να μιλήσω στον Πούτιν»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση για τις ρωσικές παραχωρήσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου

Κατηγορηματικός ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια συνέντευξης στο NBC News για τις παραχωρήσεις που πρέπει να κάνει η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα δώσει οριστικό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δημοσιογράφος της εκπομπής «Meet the Press» του NBC News, Κρίστεν Γουέλκερ, ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ τι θα έπρεπε να παραχωρήσει η Ρωσία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία θα έπρεπε να εγκαταλείψει όλη την Ουκρανία».

Ο δημοσιογράφος του ζήτησε να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί και ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι αναφερόταν στο ότι η ρωσική πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει το σχέδιο για κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας.

«Όχι, όχι. Η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει [το σχέδιο να καταλάβει] όλη την Ουκρανία. Επειδή αυτό που θέλει η Ρωσία είναι όλη η Ουκρανία. Και αν δεν είχα εμπλακεί, θα πολεμούσαν αυτή τη στιγμή για όλη την Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θέλει [μόνο] τα εδάφη που κατέχει επί του παρόντος. Η Ρωσία θέλει όλη την Ουκρανία. Και αν δεν ήμουν εγώ, θα συνέχιζαν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως: «Ξέρετε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μου έχουν ζητήσει να τηλεφωνήσω στον Πούτιν τόσες πολλές φορές; Επειδή αυτός δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά τους».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν έχει παρεξηγήσει την συμπεριφορά και ενδεχομένως τις φιλοδοξίες του Πούτιν, ο Τραμπ είπε: «Θα σας πω σε ένα μήνα από τώρα ή σε δύο εβδομάδες από τώρα για αυτή την περίπτωση, δεν έχω ιδέα».

Στη συνέχεια τόνισε: «Μπορώ να σας πω το εξής, ότι η φιλοδοξία του σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό όταν είδε ότι είχε εμένα απέναντί του κι αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχε να ασχοληθεί με κανέναν στην Ευρώπη, δεν τους τηλεφωνούσε πίσω. Τον ρώτησα “σας τηλεφώνησε ποτέ ο Μπάιντεν εδώ και τρία χρόνια; και μου απάντησε όχι, [ο Μπάιντεν] δεν τηλεφώνησε ποτέ”.

Έπειτα πρόσθεσε: «Και όλοι αυτοί οι χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες, εκατομμύρια στρατιώτες πεθαίνουν, και άνθρωποι, όχι μόνο στρατιώτες. Άνθρωποι πεθαίνουν στις πόλεις και στις κωμοπόλεις, και ολόκληρη η κληρονομιά αυτής της χώρας διαλύεται».

Σε ερώτηση για το τι θεωρεί ο ίδιος «κόκκινη γραμμή» για να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από όλες τις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα το μάθετε, αλλά πιστεύω έχουμε καλές πιθανότητες για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Ακόμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για διακοπή της ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών με την Ουκρανία, αν οι ΗΠΑ αποχωρούσαν από τις διπλωματικές επαφές για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου οι καρδινάλιοι για τη λειτουργία πριν το κονκλάβιο - Στις 8 το βράδυ ο πρώτος καπνός
Οι καρδινάλιοι θα ζητήσουν από το Άγιο Πνεύμα να τους βοηθήσει στο έργο τους και έχουν επίσης δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας
Κονκλάβιο
Βραβείο Πούλιτζερ στον Παλαιστίνιο Μοσάμπ Αμπού Τόχα: Έγραψε για τη σωματική και συναισθηματική σφαγή στην Γάζα
Ο Παλαιστίνιος έγραψε για τα βασανιστήρια που έζησε από τον ισραηλινό στρατό, τον χαμό της οικογένειάς του αλλά και τον αγώνα του να βρει φαγητό σε μία Γάζα που θυμίζει νεκροταφείο
Ο Παλαιστίνιος και ένας από τους νικητές των βραβείων Πούλιτζερ