Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τραμπ: Πίεσε τον Ζελένσκι! Στη “φόρα” το τηλεφώνημα με τον Ουκρανό πρόεδρο!

Τραμπ
Φωτογραφία: Reuters

Στο “φως” της δημοσιότητας τα πρακτικά από το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δείτε ολόκληρο το απόρρητο έγγραφο.

Η ιστορία έχει ως εξής: Οι Δημοκρατικοί, με… μπροστάρισσα την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για έρευνα με στόχο την παραπομπή και την καθαίρεση του αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Τον κατηγορούν πως σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τού άσκησε πιέσεις ώστε να ερευνήσει τον γιο του Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ συμφώνησε να δώσει στην δημοσιότητα τα πρακτικά του τηλεφωνήματος, ωστόσο αυτό συνέβη πριν έρθει η… μαχαιριά της Πελόζι.

Και φτάνουμε στο σήμερα.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στην δημοσιότητα τα πρακτικά του τηλεφωνήματος.

Από τα οποία προκύπτει πως ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι για να ξεκινήσει έρευνα τόσο για τον Τζο Μπάιντεν, όσο και για τον γιο του, Χάντερ.

Τραμπ Τραμπ

Τι σημαίνει αυτή η “πίεση” του Τραμπ;

Εδώ να σημειώσουμε κάτι που τονίζει με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους από χθες η Νάνσι Πελόζι.

Δεν είναι προαπαιτούμενο να αναφέρεται κάποιο αντάλλαγμα στη συνομιλία“, είπε συγκεκριμένα, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό The Atlantic. “Αν αναφέρει ο πρόεδρος ότι θέλει να ερευνήσουν (σ.σ. οι Ουκρανοί) κάτι, τον πολιτικό αντίπαλό του, είναι αυταπόδεικτο ότι αυτό δεν είναι σωστό. Δεν ζητάμε από τις ξένες κυβερνήσεις να μας βοηθήσουν στις εκλογές μας“, τόνισε.

Κι αυτό δείχνει πως… της αρκεί (σ.σ. κι εκείνης και των πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ) και μόνο το γεγονός πως ο Τραμπ… το συζήτησε με τον Ζελένσκι κι αυτό πια μοιάζει να αποδεικνύεται.

Κάτι που τελικά είναι αυτό ακριβώς που συνέβη! Ο Τραμπ ζητά να διερευνηθεί η υπόθεση Μπάιντεν…

Τι είπαν Τραμπ – Ζελένσκι στο τηλέφωνο

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να συνεργαστεί με τον προσωπικό του δικηγόρο, Rudy Giuliani και τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, William Barr, για το ζήτημα.

“Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν εμπόδισε την δίωξη και πολύς κόσμος θέλει να μάθει γι΄ αυτό, οπότε ό, τι μπορείς να κάνεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν πολύ καλό”, λέει ο Τραμπ στον Ζελένσκι.

Και συνεχίζει: “Ο Μπάιντεν άρχισε να υπερηφανεύεται από ‘δω κι από ‘κει ότι εμπόδισε την δίωξη, οπότε αν μπορούσες να το κοιτάξεις… Μου ακούγεται απαίσιο“.

Η όλη συνομιλία… ξεχειλίζει αλληλοεκτίμηση και τα κοπλιμέντα δίνουν και παίρνουν. Από την μία ο Τραμπ δεν χάνει ευκαιρία να συγχαίρει τον Ζελένσκι για την εκλογή του, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαριστεί τον Αμερικανό πρόεδρο… αμέτρητες φορές και για τα πάντα!

Του λέει πως τον θαυμάζει, πως έμαθε πολλά από εκείνον, πως χρησιμοποίησε πολλές από τις μεθόδους και τις τακτικές του για να εκλεγεί.

Τον πληροφορεί πως έχει… πάει στην Νέα Υόρκη και μάλιστα έχει μείνει στον Trump Tower, ενώ χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του όταν λέει στον Τραμπ πως θα χαρεί να συναντηθούν κι από κοντά.

“… πιστεύω πως την 1η Σεπτέμβρη θα βρίσκομαι στην Πολωνία και ιδανικά μπορούμε να βρεθούμε εκεί. Μετά από αυτό, ίσως θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να ταξιδέψετε στην Ουκρανία. Μπορούμε είτε να πάρουμε το αεροσκάφος μου και να πάμε στην Ουκρανία, είτε να πάρουμε το δικό σας αεροσκάφος, το οποίο πιθανότατα είναι πολύ καλύτερο από το δικό μου“!

Ο Τραμπ… απαιτεί συγγνώμη!

Ο αμερικανός Πρόεδρος, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών, δήλωσε στο Twitter πως περιμένει μια συγγνώμη και πως τίποτε το επιλήψιμο δεν υπάρχει στο τηλεφώνημα.

Θα απολογηθούν οι Δημοκρατικοί αφότου δουν τι έχει ειπωθεί στο τηλεφώνημα με τον Ουκρανό Πρόεδρο; Θα έπρεπε, ήταν ένα εξαιρετικό τηλεφώνημα – Τους πιάσαμε στον ύπνο” τονίζει χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Ζελένσκι, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν του ασκήθηκαν πιέσεις, απάντησε πως κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό διότι είναι ο Πρόεδρος μια ανεξάρτητης χώρας.

Και συμπλήρωσε: “Μόνο ένα άτομο μπορεί να μου ασκήσει πίεση. Είναι ο γιος μου, που είναι έξι ετών“.

Δείτε το βίντεο

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2019/09/trump_zelenski_transcript_2509_1.pdf”]

Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις