Κόσμος

Τρείς καταδίκες σε βάρος της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 Με απόφαση του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, στην περίπτωση των Χασάν Αλί Μπαγιάρ και Γκιουρμπούζ, που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση επειδή είχαν δημοσιεύσει στις 25 Μαρτίου 2004 δύο άρθρα σχετικά με την δραστηριότητα του ΡΚΚ στην εφημερίδα τους.

Καταδικάζοντας, επιπλέον, την Τουρκία και για παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη, το Δικαστήριο υποχρέωσε με την απόφαση του την Τουρκία να καταβάλει από 7.800 ευρώ στον καθένα από τους προσφεύγοντες για ηθική βλάβη και να πληρώσει 780 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης καταδίκασε ακόμη την Τουρκία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην περίπτωση της δημοσιογράφου και συγγραφέα Νεσιμπέ Ρουχάτ Μενγκί, που καταδικάσθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση και υποχρεώθηκε να καταβάλλει αποζημίωση, στα μέλη της επιτροπής που επεξεργάζεται το νέο Ποινικό Κώδικα της Τουρκίας.

Η Μενγκί είχε δημοσιεύσει δύο επικριτικά για την επιτροπή αυτή άρθρα στην καθημερινή εφημερίδα Βατάν, με τα οποία είχε αναφερθεί στα αδικήματα που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών στην Τουρκία, στα εγκλήματα τιμής και στους καταναγκαστικούς γάμους κοριτσιών.

Η δίκη της χαρακτηρίσθηκε πολιτική και το ΕΔΑΔ, αποδεχόμενο τις αιτιάσεις της, καταδίκασε την Τουρκία και την υποχρέωσε να καταβάλλει 7.000 ευρώ στην Μενγκί για ηθική βλάβη, υπογραμμίζοντας, στην απόφαση του, ότι θα πρέπει να επιστραφεί και το ποσό που κατέβαλλε η συγγραφέας στα μέλη της επιτροπής.

Τέλος, με απόφαση του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαίωσε τους εκπροσώπους της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (ISCI) και της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), που είχαν προσφύγει κατά της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι για την βία που είχαν ασκήσει εναντίον των τούρκων εργαζομένων οι αστυνομικές αρχές, στη διάρκεια της διαδήλωσης για την Πρωτομαγιά του 2008.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι, η τουρκική αστυνομία, είχε ψεκάσει με χημικά και νερό υπό πίεση τα μέλη των συνδικάτων και είχε ρίξει μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων και χρωμάτων εναντίον τους.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς τους, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και την υποχρέωσε να καταβάλλει από 1.000 ευρώ στον καθένα από τους προσφεύγοντες, για ηθική βλάβη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1