Κόσμος

Τσεχία: Ο δήμος της Πράγας απαγόρευσε τις οργανωμένες νυχτερινές «ξεναγήσεις» στα μπαρ

Η λατρεία που υπάρχει στην πασίγνωστη και πάμφθηνη μπύρα «Plzen», φαίνεται πως έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην Πράγα, με τον δήμο που έβλεπε τους αμέτρητους μεθυσμένους τουρίστες να έχουν κάνει «κατάληψη» στην πόλη, να απαγορεύει τις νυχτερινές «ξεναγήσεις» που γίνονται στα μπαρ.

Η Πράγα, η πρωτεύουσα της Τσεχίας, είναι πασίγνωστη για τις νυχτερινές της ξεναγήσεις σε όλα τα μπαρ της πόλης, με τους τουρίστες και ειδικά τους Βρετανούς να επιλέγουν συγκεκριμένα αυτή την χώρα για να καταναλώσουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ.

Ο δήμος με τη σειρά του βλέποντας πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και θέλοντας να διαφυλάξει την ηρεμία των κατοίκων της Πράγας, απαγόρευσε τις περιοδείες, με τους καταστηματάρχες να ανακουφίζονται με την απόφαση.

Ο αντιδήμαρχος Ζντένεκ Χριμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπονται πλέον οργανωμένες ξεναγήσεις στα μπαρ από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. «Η Πράγα αναζητά πιο καλλιεργημένους, πλουσιότερους τουρίστες και όχι εκείνους που έρχονται για σύντομο χρονικό διάστημα μόνο για να μεθύσουν», εξήγησε ο συνάδελφός του, Γίρι Πόσπισιλ, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Βάτσλαβ Στάρεκ, ο διευθυντής της ένωσης ξενοδοχείων και εστιατορίων της Τσεχίας, χαιρέτισε την απαγόρευση, δηλώνοντας ότι δεν θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

«Δεν θα απαγορευτεί σε κανέναν να πάει σε κάποια παμπ, όμως αυτές οι οργανωμένες τουρνέ κάθε βράδυ δεν είναι απαραίτητες», σχολίασε, τονίζοντας ότι το φαινόμενο είχε πλέον εξελιχθεί σε πρόβλημα για τους ντόπιους και τους άλλους τουρίστες.

Η πρωτεύουσα της Τσεχίας, μια πόλη 1,3 εκατ. κατοίκων, είναι δημοφιλής προορισμός για τους νεαρούς τουρίστες, εν μέρει και λόγω των μπαρ που διαθέτουν το αλκοόλ σε ασύγκριτα χαμηλή τιμή.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Κρακοβία, στη νότια Πολωνία, η οποία έχει «καταληφθεί» από ένα ασταμάτητο κύμα μεθυσμένων επισκεπτών, σε σημείο που κάποιοι κάτοικοι έκαναν μήνυση στον δήμο.

Οι ξένοι επισκέπτες συμβάλλουν επίσης στη φήμη που έχει η τσέχικη μπίρα. Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία στατιστικής, κάθε Τσέχος (συμπεριλαμβάνονται και τα νεογέννητα) ήπιε 128 λίτρα μπίρας το 2023, ποσότητα που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Μετά την πανδημία της COVID-19 παρατηρήθηκε μια τάση μείωσης της κατανάλωσης.

Σε ορισμένα εστιατόρια της Πράγας η μπίρα είναι φτηνότερη από το νερό και πολλές παμπ στο ιστορικό κέντρο –το οποίο έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco– πωλούν το μισό μπουκάλι της διάσημης, τοπικής μπίρας Plzen, σε τιμή χαμηλότερη των 3 ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο εφιάλτης των ορφανών παιδιών στη Γάζα - Τα σωματικά και ψυχολογικά τραύματα ανηλίκων από τον πόλεμο
Στη Γάζα 53.724 παιδιά έχουν «χάσει» έναν γονέα, και άλλα 2.596 παιδιά και τους δύο - Τι συμβαίνει με τα ορφανά ανήλικα ου επέζησαν του πολέμου και φέρουν σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα λόγω του πολέμου
Καταφύγιο εκτοπισμένων Παλαιστινίων, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας
Νέος σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες – Στους οκτώ ο απολογισμός των νεκρών από τις χτεσινές δονήσεις
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ήταν μετασεισμός των χτεσινών σεισμών μεγέθους 6,9 και 7,4 Ρίχτερ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων
Κατεστραμμένο σπίτι μετά τον σεισμό μεγέθους 7,4 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες