Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τύμπανα πολέμου στη Μ. Ανατολή: Το λάβαρο της μάχης ανέβασε το Ιράν!

Ιράν

Για πρώτη φορά στην ιστορία κυματίζει κόκκινη σημαία στο τζαμί του Jamkaran, στο Ιράν,
Το τζαμί είναι ο ιερότερος χώρος των Σιιτών Μουσουλμάνων.
Το κόκκινο λάβαρο σημαίνει την έναρξη “άγριων μαχών”.
Εκδίκηση για τον θάνατο του Σουλεϊμανί υπόσχεται το Ιράν.

Το Ιράν “σαλπίζει” με έναν ιδιαίτερο τρόπο την έναρξη σκληρού πολέμου: στον τρούλο του τζαμιού που βρίσκεται στην πόλη Jamkaran κυματίζει για πρώτη φορά στην Ιστορία μια κόκκινη σημαία που συμβολίζει τις επερχόμενες άγριες μάχες.

Το συγκεκριμένο τζαμί, που βρίσκεται στην περιοχή Qom του Ιράν, θεωρείται ένας από τους ιερότερους χώρους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρη την γη και η έπαρση του λάβαρου αποτελεί “κάλεσμα”, αλλά και “προειδοποίηση”.

Δείτε το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:

Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση για τον Σουλεϊμανί – Δεν αποκλείει χτύπημα στα στενά του Ορμούζ

Το Ιράν θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, προειδοποιούσε λίγο νωρίτερα ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν.

Μάλιστα ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθέσεων κατά πλοίων στον Περσικό Κόλπο. «Τα Στενά του Ορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων … ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό… περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποίησε.

Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, σύμφωνα με δηλώσεις του ιρανού στρατηγού που έγιναν χθες και μεταδόθηκαν σήμερα από το πρακτορείο Tasnim.

Στον Λίβανο, ο Μοχάμεντ Ράαντ, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η απάντηση του φιλοϊρανικού «άξονα αντίστασης» στον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί θα είναι αποφασιστική, μετέδωσε το δίκτυο al-Mayadeen TV.

click4more: Κηδεία Σουλεϊμανί: “Θάνατος στην Αμερική”! [Pics, video]

Ο Μοχάμεντ Ράαντ αναφερόταν στις υπό τη στήριξη του Ιράν ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη, οι οποίες ενίσχυσαν τον ρόλο του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης τα τελευταία χρόνια.

Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «διέπραξαν σφάλμα» βάζοντας στο στόχαστρο τον Σουλεϊμανί και ότι θα το αντιληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο αντικαταστάτης του Σουλεϊμανί στην ηγεσία του επίλεκτου σώματος Κουντς του Ιράν, Εσμαΐλ Καανί, στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε πως περιμένει να δει «πολλά πτώματα Αμερικανών» στη Μέση Ανατολή.

Μία ημέρα μετά την εξόντωση του ισχυρού άνδρα του Ιράν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή, το ΝΑΤΟ διέκοψε τις αποστολές στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Ντίλαν Γουάιτ.

Στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ συμμετέχουν μερικές εκατοντάδες στρατιώτες. Σκοπός της, η εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις