Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Τυνησία: Είκοσι μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο – Φόβοι για νέο πολύνεκρο ναυάγιο

Τυνησία: Είκοσι μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο – Φόβοι για νέο πολύνεκρο ναυάγιο
Reuters Αρχείο

Είκοσι μετανάστες αγνοούνται έπειτα από νέο ναυάγιο ανοικτά της Τυνησίας στη Μεσόγειο. Είναι τουλάχιστον το έκτο (!) ναυάγιο από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Τυνησίας, δήλωσε ότι 20 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική αγνοούνται μετά το ναυάγιο την Παρασκευή, 7 Απριλίου, σκάφους στ’ ανοικτά των ακτών της χώρας της Βόρειας Αφρικής, και 17 άλλοι διασώθηκαν.

Όπως είπαν κάποιοι από τους διασωθέντες, 37 μετανάστες «είχαν φύγει από την ακτή όταν το σκάφος τους βυθίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής (07.0.2023) και μόνο 17 μπόρεσαν να σωθούν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου της τυνησιακής πόλης Σφαξ, Φάουζι Μασμούντι.

Είναι τουλάχιστον το έκτο ναυάγιο από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), και σε αυτά τα ναυτικά δυστυχήματα στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Την Παρασκευή, 7 Απριλίου, η Εθνική Φρουρά ανακοίνωσε ότι διέσωσε ή παρεμπόδισε «14.406 ανθρώπους, εκ των οποίων 13.138 από την υποσαχάρια Αφρική, οι υπόλοιποι Τυνήσιοι», τους πρώτους τρεις μήνες του έτους – αριθμός υπερπενταπλάσιος σε σχέση με αυτόν που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο του 2022.

Οι αριθμοί για το 2023 καταγράφουν «πολύ μεγάλη αύξηση γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερες αναχωρήσεις», δήλωσε στο AFP ο Χουσέμ Τζεμπαμπλί, εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς.

Σχεδόν όλες οι αναχαιτίσεις πλοιαρίων με μετανάστες και οι διασώσεις το 2023 έγιναν στις περιοχές της Σφαξ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Η Τυνησία, της οποίας ορισμένα τμήματα της ακτογραμμής απέχουν λιγότερο από 150 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, καταγράφει πολύ τακτικά απόπειρες μεταναστών, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, να φύγουν για την Ιταλία.

Οι αναχωρήσεις έχουν ενταθεί μετά την εμπρηστική ομιλία του προέδρου της Τυνησίας Καΐς Σάγιεντ στις 21 Φεβρουαρίου, ο οποίος απέδωσε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την υποσαχάρια Αφρική σε σχέδιο συνομωσίας με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης στη χώρα του και κατηγόρησε τους παράτυπους μετανάστες ότι ευθύνονται για την έξαρση της εγκληματικότητας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις