Κόσμος

Τυνησία: Κατακραυγή από τη δολοφονία μιας γυναίκας από τον αστυνομικό σύζυγό της

Η δολοφονία μιας γυναίκας από τον σύζυγό της, έναν αστυνομικό, στην αγροτική περιοχή Κεφ (βορειοδυτικά) προκάλεσε κατακραυγή στην Τυνησία.

Μάλιστα μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν σήμερα για τον κίνδυνο αύξησης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε αυτήν την περίοδο καραντίνας.

Χθες, ένας αστυνομικός πυροβόλησε πέντε φορές με το υπηρεσιακό όπλο του εναντίον της γυναίκας του Ρίφκας Σέρνι, έπειτα από διαπληκτισμό που είχαν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου του Κεφ Μοχάμεντ Φάουζι Νταούντι.

Δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία της, η γυναίκα αυτή είχε καταγγείλει τον σύζυγό της για άσκηση σωματικής βίας, όμως δεν ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, όταν εμφανίστηκαν μαζί ενώπιον του εισαγγελέα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την τυνησιακή ΜΚΟ Moussawet (ισότητα, στα αραβικά), η Ρίφκα απέσυρε την καταγγελία της έπειτα από πίεση της οικογένειας. Ο αστυνομικός συνελήφθη και η δικαιοσύνη ξεκίνησε μια έρευνα, σύμφωνα με τον Νταούντι.

Το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων ανέφερε πως ελπίζει ότι «αυτό το περιστατικό θα ενεργοποιήσει την εφαρμογή του νόμου» του 2017 για τη βία κατά των γυναικών, που προβλέπει τη νομική στήριξη στα θύματα.

Ο φόνος προκάλεσε την οργή πολλών χρηστών του διαδικτύου στην Τυνησία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί ανέβασαν φωτογραφίες της Ρίφκας, που δεν είχε συμπληρώσει τα 30 της χρόνια.Τυνησιακές ΜΚΟ καταδίκασαν ένα «ειδεχθές έγκλημα».

Σε ένα δελτίο τύπου σήμερα, η Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών (ATFD) απηύθυνε κάλεσμα για μια εκστρατεία κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, υπό το σύνθημα «η βία σκοτώνει, όπως η πανδημία».

Η οργάνωση Moussawet προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας αύξησης των περιστατικών βίας, την ώρα που η Τυνησία βρίσκεται σε λοκντάουν από την Κυριακή και για μία εβδομάδα.

Για την ATFD, «η Ρίφκα είναι θύμα ενός Κράτους που δεν εφαρμόζει τον νόμο».

Το 2017, το κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει έναν φιλόδοξο νόμο, που διεύρυνε σημαντικά το πεδίο των περιστατικών βίας που τιμωρούνται και επιβεβαίωνε τη θέση της Τυνησίας ως πρωτοπόρο στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών στην περιοχή. Όμως, το κείμενο αυτό εφαρμόστηκε ελάχιστα.

.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το FBI σταμάτησε 18χρονο που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Καρολίνα εμπνεόμενος από τον ISIS
Ο 18χρονος Christian Sturdivant σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε παντοπωλείο και fast food εστιατόριο, πριν συλληφθεί από το FBI το οποίο τον είχε στο στόχαστρο από το 2022, που είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έναν γείτονά του
Αστυνομικοί του FBI
Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που η φονική πυρκαγιά εξαπλώνεται στο μπαρ του Κραν Μοντανά στην Ελβετία
Στο βίντεο οι θαμώνες του μπαρ φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού αρκετοί σήκωσαν τα κινητά τους για να βιντεοσκοπήσουν τις φλόγες
Ελβετία
5
Θρίλερ με την 15χρονη Αλίκη Καλλέργη που αγνοείται μετά τη φωτιά στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία: «Δεν έχει ταυτοποιηθεί, προσευχηθείτε» λέει ο αδερφός της
Ο κολλητός φίλος της κοπέλας έγραψε στο Instagram πως η σορός της κοπέλας ταυτοποιήθηκε, κάτι που το διέψευσε ο αδερφός της: «Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, παρακαλώ προσευχηθείτε μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Ο Ρομαίν και η 15χρονη αδερφή του Αλίκη που σκοτώθηκε από τη φωτιά στο Κραν Μοντανά 9
Θαύμα στην πύρινη κόλαση του Κραν Μοντανά: Νεαρός παγιδεύτηκε στο μπαρ κρατώντας έναν σταυρό – «Η φωτιά τον απέφυγε κι επέζησε»
Η Λετίσια Πλας περιγράφει πώς ένας νεαρός, ανήμπορος να διαφύγει καθώς οι έξοδοι στο μπαρ είχαν αποκλειστεί, κάθισε στο πάτωμα κρατώντας έναν σταυρό στα χέρια του
Η αυτόπτης μάρτυρας Λετίσια Πλας