Κόσμος

Τζο Μπάιντεν και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Τα «ηχηρά» μηνύματα της επαφής τους

Βαρυσήμαντο μήνυμα προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής έστειλε χθες ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, στο μήνυμά του, για την ιστορική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αφού απέστειλε τις θερμότερες ευχές του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τον οποίο είχε συναντήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, επισήμανε εμφατικά ότι «η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής διακατέχεται από έμπνευση, χαρακτηρίζεται από κουράγιο και διακρίνεται για την ηγεσία της». Όπως, μάλιστα, τόνισε, «η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει επί μακρόν αγωνιστεί για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα». Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε, επιπλέον, στις ημέρες του παρελθόντος, όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος ήταν ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που είχε σταθεί στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κιγκ, εμβληματικού ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, και είχε πορευτεί στο πλευρό του βαδίζοντας πλάι του και σφίγγοντάς το χέρι του στην ιστορική πορεία στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα.

Click4more: Πότε θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης μετά την πρόσκληση Μπάιντεν

Επιχειρώντας να στήσει γέφυρα με το σήμερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του προηγούμενου Ιουνίου στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, «με κεντρικό μήνυμα την απονομή δικαιοσύνης για αυτόν και τη σημασία που έχουν οι ζωές των Αφροαμερικανών συμπολιτών μας που μετράνε όσο μετρούν και οι ζωές όλων των Αμερικανών πολιτών, ανεξαρτήτως διακρίσεων».

Ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε τη σχέση που έχει με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τη σχέση που έχει ο αμερικανικός με τον ελληνικό λαό ως μια φιλία με αριστοτελικούς όρους, «σαν μία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα», ενώ χαρακτήρισε ως ευλογία τις σχέσεις ζωής που έχει με πολλά μέλη της Ομογένειας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον μεγάλο ηγέτη γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, «ένα διαπρύσιο υπερασπιστή των δικαίων της Ελλάδος, που δεν έχουμε πια, όπως είπε, ανάμεσά μας».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό Πρόεδρο για τη μεγάλη τιμή που έκανε στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα με τη συμμετοχή του στην κεντρική εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και για τα θερμά λόγια που επιφύλαξε στα μέλη της. «Στεκόμαστε στο πλευρό του Προέδρου υπηρετώντας τις αξίες που η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπηρετούν από κοινού, δηλ. την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη για όλους», δήλωσε.

Δείτε την ανάρτηση

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα