Πέμπτη, 16 Μαΐ
17oC Αθήνα

Τζον Κόρνφορθ χημικός: Η κώφωση και η… σπασμένη φιάλη

Σερ Τζον Κόρνφορθ

Διαβάστε για την σπουδαία προσφορά του νομπελίστα χημικού, Τζον Κόρνφορθ. Το πρόβλημα ακοής, τα φοιτητικά χρόνια και η… σπασμένη φιάλη που του άλλαξαν τη ζωή.

Τζον Κόρνφορθ χημικός… Τι ξέρετε για τον Αυστραλό νομπελίστα που τιμάται σήμερα με doodle; Ο Τζον Κόρνφορθ γεννήθηκε σαν σήμερα και η Google τιμά την προσφορά του στον χώρο των επιστημών. Διαβάστε για τη ζωή και το έργο του.

Τα παιδικά του χρόνια και το πρόβλημα ακοής

Ο Τζον Κόρνφορθ, γεννήθηκε στο Σίδνεϊ σαν σήμερα, το 1917. Ο πατέρας του ήταν απόφοιτος της Οξφόρδης και η μητέρα του, Hilda Eipper ήταν απόγονος Γερμανού πολιτικού. Είχε άλλα τρία αδέρφια. Από την παιδική του ηλικία, άρχισε σταδιακά να χάνει την ακοή του και ήταν εντελώς κωφός από την ηλικία των 20. Ο καθηγητής του, Leonard Basser είχε προσέξει το ταλέντο του στη Χημεία και τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με αυτό. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Εκεί, καθώς δεν μπορούσε να ακούσει τις διαλέξεις στις τάξεις, άρχισε να περνάει χρόνο στα εργαστήρια και να διαβάζει μόνος του βιβλία Χημείας.

Η σπασμένη φιάλη και ο ξαφνικός έρωτας

Μια μέρα στο Πανεπιστήμιο, ο Τζον Κόρνφορθ συνάντησε την χημικό Rita Harradence. Είχε σπάσει μια φιάλη στο εργαστήριο και ζήτησε από τον ίδιο να την επισκευάσει. Έτσι άρχισε μια μακρά επαγγελματική συνεργασία και μια παθιασμένη σχέση. Το 1939, οι δυο τους κέρδισαν υποτροφίες για σπουδές στην Οξφόρδη και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα. Απέκτησαν τρία παιδιά και δύο εγγόνια. Μαζί έγραψαν περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες.

Τζον Κόρνφορθ χημικός, νομπελίστας και πολλά παραπάνω… 

Το 1975 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας για την έρευνα του πάνω στην τρισδιάστατη δομή («στερεοχημεία») διαφόρων χημικών αντιδράσεων.  Αυτός και ο Βλαντιμίρ Πρέλογκ μελετούσαν τα ένζυμα που ενεργοποιούν τις αλλαγές στις οργανικές ενώσεις. Τα συμπεράσματά τους «άνοιξαν την πόρτα» για πολλές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη. Παράλληλα, εντάχθηκε στην ομάδα που έκανε σπουδαία βήματα στη μελέτη της πενικιλίνης.

Η Google τιμά σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου τον νομπελίστα χημικό με ένα doodle, την μέρα που θα έκλεινε τα 100 του χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=TEEieRDpsuo

Πηγή βίντεο: Google Doodle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις