Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για τη δολοφονία δήλωσε ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν

Τζορτζ Φλόιντ: Θα του δοθεί χάρη μετά θάνατον για μια καταδίκη του από το 2004

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ένας πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης ομολόγησε την ενοχή του. Ο Τόμας Λέιν έχει ήδη καταδικαστεί για ομοσπονδιακές κατηγορίες.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, το 2020 συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και προκάλεσε τη δημιουργία του κινήματος διαμαρτυρίας «Black Lives Matter».

Δύο χρόνια μετά, στη δίκη των υπευθύνων, ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης, Τόμας Λέιν ομολόγησε την Τετάρτη (18.05.2022) την ενοχή του για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο Τόμας Λέιν ανέλαβε την ευθύνη για τον ρόλο του στο θάνατο του Φλόιντ», δήλωσε ο Έλισον. «Η παραδοχή του ότι έκανε κάτι λάθος είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επούλωση των πληγών της οικογένειας Φλόιντ, της κοινότητάς μας και του έθνους. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή σε αυτήν την υπόθεση και μια απαραίτητη λύση στην πορεία μας προς δικαιοσύνη».

 

Ένας άλλος πρώην αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σόβιν, είχε κριθεί ένοχος τον Ιούνιο του 2021 για ανθρωποκτονία και είχε καταδικαστεί σε 22 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη. Αυτός ήταν που κράτησε επί σχεδόν 9′ λεπτά το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, στις 25 Μαΐου 2020, προκαλώντας του ασφυξία.

Ο Αλεξάντερ Κούενγκ, κι αυτός πρώην αστυνομικός, βρισκόταν στην πλάτη του Φλόιντ και ο Τόμας Λέιν τού κρατούσε τα πόδια. Ο τέταρτος πρώην αστυνομικός, ο Του Θάο, κρατούσε σε απόσταση τους περαστικούς.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, τον οποίο κατέγραψαν με τα κινητά τους αυτόπτες μάρτυρες, είχε αποτελέσει αφορμή για τεράστιες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη το καλοκαίρι του 2020.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις