Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της στη Σκωτία – Πότε επιστρέφει στο Λονδίνο

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της στη Σκωτία – Πότε επιστρέφει στο Λονδίνο
Φωτογραφία Reuters

Συνεχίζονται και αύριο (12.9.2022) οι εκδηλώσεις πένθους για τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ξεκίνησε το τελευταίο της ταξίδι σήμερα από τη Σκωτία, με το φέρετρό της να βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η ημέρα D+2, δηλαδή η 2η ημέρα μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ την D-Day. Επειδή η ανακοίνωση του θανάτου της έγινε σε περασμένη ώρα, στις 18:30 της Πέμπτης (8.9.2022) οι διαδικασίες του πρωτοκόλλου δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Παρασκευή.

Άρα σήμερα (11.9.2022) βρισκόμαστε στη 2η ημέρα των εκδηλώσεων, κατά την οποία προβλέπεται η παραμονή του φέρετρου της βασίλισσας Ελισάβετ στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ.

Aύριο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασιλική σύζυγος, Καμίλα, θα ταξιδέψουν στη Σκωτία για την πομπή της βασίλισσας Ελισάβετ από το Χόλιρουντχαουζ στον Καθεδρικό του St. Giles. 

Η πομπή θα ξεκινήσει στις 14.35, με τον Βασιλιά και ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας να ακολουθούν πεζοί. Στις 14.55, το φέρετρο θα μεταφερθεί στον καθεδρικό ναό με το Στέμμα της Σκωτίας στην κορυφή.

«Αυτό είναι ένα ξεχωριστό στέμμα από αυτό στο οποίο στέφθηκε», αναφέρει δημοσιογράφος του Sky News. «Είναι ένα σύμβολο του σκωτσέζικου έθνους που φυλάσσεται στο Κάστρο του Εδιμβούργου».

Το φέρετρο θα βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό και τα μέλη του κοινού μπορούν να αποτίσουν τα σέβη τους σε λαϊκό προσκύνημα. Οι πενθούντες θα μπορούν να δουν το φέρετρο από τις 17:00, με σύστημα αναμονής στην ουρά και αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας και περιορισμούς στα κινητά τηλέφωνα, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η φωτογράφιση και η εγγραφή βίντεο.

Η επιστροφή της βασίλισσας Ελισάβετ στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο θα γίνει την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημέρα D+4, και από εκεί θα συνεχιστούν οι διαδικασίες του πρωτοκόλλου, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, την ημέρα κηδείας της 96χρονης μονάρχη, που έχει ήδη ανακηρυχθεί σε αργία για όλη τη Βρετανία.

Με πληροφορίες από Sky News / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις