Κόσμος

Βέλγιο: 12 και 15 ετών τα δύο νεκρά παιδιά από τη σύγκρουση τρένου με σχολικό – Πέντε έφηβοι τραυματισμένοι στο νοσοκομείο

Νεκροί είναι ακόμα ένας συνοδός 27 ετών και ο 49χρονος οδηγός του σχολικού λεωφορείου - Τι ανακοίνωσε η εισαγγελία, αδιευκρίνιστες οι συνθήκες της τραγωδίας
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τέσσερις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από τη σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με τρένο σήμερα (26.05.2026) το πρωί στο Μπούγκενχαουτ της Φλάνδρας στο Βέλγιο σε ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε για την ασύλληπτη τραγωδία. Στο σχολικό επέβαιναν συνολικά 9 άτομα, 7 παιδιά, ο οδηγός και ο συνοδηγός. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εισαγγελία για τους τέσσερις νεκρούς από τη σύγκρουση τρένου και σχολικού στο Βέλγιο, έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών. Τα άλλα δύο θύματα είναι ο οδηγός του σχολικού 49 ετών και ένας συνοδός, 27 ετών, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για γυναίκα ή άνδρα. 

Τα υπόλοιπα πέντε παιδιά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. «Η κατάστασή τους ήταν κρίσιμη, όμως πλέον έχει σταθεροποιηθεί», διευκρινίστηκε από τις Αρχές.

Δείτε live εικόνα από το σημείο της τραγωδίας:

Το λεωφορείο κατευθυνόταν σε σχολείο ειδικής αγωγής, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η πλειονότητα των επιβαινόντων ήταν μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Φλαμανδή υπουργός, Άνικ Ντε Ρίντερ (N-VA), επεσήμανε σε δηλώσεις της ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να αποδοθούν ευθύνες για το δυστύχημα σε οποιονδήποτε».

train belgium r

Από την πλευρά της, η εταιρεία διαχείρισης του σιδηροδρομικού δικτύου Infrabel υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί ποτέ σε ισόπεδη διάβαση στη χώρα.

Η σύγκρουση σημειώθηκε γύρω στις 08:15 το πρωί στην ισόπεδη διάβαση που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Stationsstraat και Vierhuizen, στο Μπούγκενχαουτ της Φλάνδρας. Αν και τα ακριβή αίτια παραμένουν υπό διερεύνηση, οι πρώτες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι μπάρες της διάβασης ήταν κατεβασμένες τη στιγμή της πρόσκρουσης.

Όπως δήλωσε στο AFP ο Φρεντερίκ Σακρέ της Infrabel, της διαχειρίστριας εταιρείας του βελγικού σιδηροδρομικού δικτύου «συνέβη γύρω στις 8:08 π.μ. Ένα minibus χτυπήθηκε από ένα τρένο που επρόκειτο να σταματήσει στον επόμενο σταθμό, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά», δήλωσε.

«Η πρόσκρουση ήταν εξαιρετικά ισχυρή», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για “τραγικό απολογισμό”.

Σημειώνεται ότι δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός ανάμεσα στους 100 επιβάτες του τρένου – ωστόσο οι δυνάμεις των υπηρεσιών διάσωσης έσπευσαν μαζικά στο σημείο αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν για το συμβάν.

Πώς συνέβη η τραγωδία

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 08:08 το πρωί (26.05.2026) σε ισόπεδη διάβαση κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπούγκενχαουτ, σε απόσταση περίπου 23 χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Σακρέ, εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας του βελγικού σιδηροδρομικού δικτύου Infrabel, «το minibus χτυπήθηκε από ένα τρένο που επρόκειτο να σταματήσει στον επόμενο σταθμό». 

Οπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ζαν-Λικ Κρικ, κάμερες ασφαλείας δείχνουν ότι οι προστατευτικές μπάρες στη διάβαση είχαν κατέβει.

Οι συνθήκες του ατυχήματος παραμένουν πάντως πολύ ασαφείς.

Ο Σακρέ είπε ότι η μπάρα ήταν κατεβασμένη και το φανάρι κόκκινο. «Έχουμε πλάνα που το δείχνουν», είπε ο ίδιος.

Το τρένο που το χτύπησε ταξίδευε με περίπου 120 χλμ./ώρα και επρόκειτο να αρχίσει να φρενάρει καθώς πλησίαζε έναν σταθμό που βρισκόταν περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά.

Το minibus στη συνέχεια «εκτοξεύτηκε περίπου δεκαπέντε μέτρα πάνω σε έναν μεταλλικό πυλώνα που στήριζε μερικά από τα καλώδια της ισόπεδης διάβασης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Infrabel.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κεντέν έγραψε στο X: “με βαθιά μου θλίψη πληροφορήθηκα το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο Μπούγκενχαουτ. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Εύχομαι στους τραυματίες πολύ κουράγιο”, έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X.

Ο υπουργός ευχαρίστησε επίσης τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών «για την ταχεία αντίδρασή τους στον τόπο του δυστυχήματος».

Εκπρόσωποι της βελγικής αστυνομίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε «συντετριμμένη».

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στους αγαπημένους τους. Σήμερα, η Ευρώπη θρηνεί μαζί με το Βέλγιο», δημοσίευσε στο X.

Το Βέλγιο, όπου ένα πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο διασταυρώνεται περνώντας μέσα από πόλεις και χωριά, έχει ιστορικό σε δυστυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις.

Το 2025 πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέτοια δυστυχήματα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Infrabel, ο μικρότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βέλγιο: Το τρένο κινούνταν με ταχύτητα 120 χλμ και το σχολικό εκτοξεύτηκε 15 μέτρα – Πώς έγινε η σιδηροδρομική τραγωδία και τους 4 νεκρούς
Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο έφηβοι είναι νεκροί από τη σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με τρένο στην πόλη Μπούγκενχαουτ της Φλάνδρας
Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό κοντά στην πόλη Μπούγκενχαουτ της Φλάνδρας
Ο Τζόναθαν Άντικ παραιτείται από αντιπρόεδρος της Mango: «Αγαπώ βαθιά την οικογένειά μου και με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τον πατέρα μου»
Ο γιο του ιδρυτή της φίρμας ρούχων Mango με επιστολή στο προσωπικό ανακοίνωσε ότι αποχωρεί προσωρινά από τα καθήκοντά του στη Mango ώστε να επικεντρωθεί στην υπεράσπιση της αθωότητάς του
Ο Τζόναθαν Άντικ στο δικαστήριο
Φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη κλαίει μαζί με το Βέλγιο» – 4 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, από τη σύγκρουση τρένου με σχολικό
«Η καρδιά μου ραγίζει από το τραγικό δυστύχημα...Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και στους οικείους τους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Βρετανοί γιατροί λένε ότι τα social media είναι τόσο βλαβερά για τα παιδιά όσο το κάπνισμα
Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια πλήρης απαγόρευση, ενώ μια ομάδα νέων στο Λονδίνο δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters ότι είναι αντίθετες με τους περιορισμούς.
Μαθητές από το Ricards Lodge και το Rutlish High School στο Wimbledon κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα