Κόσμος

Βελιγράδι: Ετοιμάζεται το Europride 2022 παρά την απαγόρευση – Βούτσιτς: Υβριδικός πόλεμος κατά της Σερβίας

Αποφασισμένοι είναι οι διοργανωτές του EuroPride 2022 ώστε να πραγματοποιήσουν την πορεία στο Βελιγράδι, παρά την απαγόρευση από τις αρχές της Σερβίας.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία της πόλης του Βελιγραδίου την περασμένη Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης της πορείας για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμορφωθούν με την απόφαση αυτή και θα παρελάσουν σε κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου.

Η πορεία θα ξεκινήσει συμβολικά έξω από το συνταγματικό δικαστήριο το οποίο στο παρελθόν τέσσερις φορές έκρινε ως αντισυνταγματικές ανάλογες αποφάσεις των αρχών. Η εισαγγελία του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι η απόφαση απαγόρευσης της πορείας δεν έχει ανακληθεί από την αστυνομία και προειδοποίησε ότι όσοι την παραβούν, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο… αντιπορείες για να μη γίνει το Europride

People march during a protest against the international LGBT event Euro Pride in Belgrade, Serbia, September 11, 2022. REUTERS

Η απαγόρευση της πορείας καταδικάστηκε από τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ευρώπης, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εχθές, οι Πρέσβεις 20 δυτικών χωρών –μεταξύ των οποίων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλια και την Γερμανία– υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν την πολιτική ηγεσία της Σερβίας να σεβαστεί τα δικαιώματα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και οι αρχές να διασφαλίσουν την ομαλή πραγματοποίηση της πορείας υπερηφάνειας.

Βούτσιτς: Επιβάλλεται με ύπουλο τρόπο στον Σερβικό λαό

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό δήλωσε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα που – όπως είπε – με «ύπουλο τρόπο επιβάλλεται στον σερβικό λαό». Ο Βούτσιτς μίλησε και για «υβριδικό πόλεμο κατά της χώρας» που γίνεται από όσους υποστηρίζουν την πορεία, αλλά και όσους εναντιώνονται στην πραγματοποίηση της.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν υποστήριξε ότι πρόκειται για προσπάθεια «ταπείνωσης της Σερβίας» και διεμήνυσε ότι δεν ανακαλεί την απόφαση απαγόρευσης της πορείας και «δεν ενδίδει στις πιέσεις των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης».

Η πορεία υπερηφάνειας θα ξεκινήσεις στις 16:00 η ώρα το απόγευμα (17:00 ώρα Ελλάδας) και όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές αναμένεται να συμμετάσχουν, σε ένδειξη συμπαράστασης, πρεσβευτές ξένων χωρών αλλά και δεκάδες βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Φωτιά στην Ιερουσαλήμ
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας