Κόσμος

Βεστερβέλε: Να αποβάλονται από την ευρωζώνη οι χώρες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους

Τι Σπιντελέγκερ τι Βεστερβέλε; Και οι δύο "καταπέλτες" με τις χώρες - μέλη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους...

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στήριξη από τον Γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βέστερβελε, στο θέμα της αποβολής χωρών-μελών από την Ευρωζώνη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, παίρνει τώρα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά τη σημερινή συνάντηση των γερμανόφωνων υπουργών Εξωτερικών στην πρωτεύουσα του Λίχτενσταιν, Βαντούζ.

Ο κ. Σπίντελεγκερ ανέφερε πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είναι επίσης της άποψης πως μελλοντικά χρειάζεται δραστικότερη τακτική (απέναντι σε αυτές τις χώρες-μέλη), διευκρινίζοντας συγχρόνως ότι η «αποπομπή» μελών, στην οποία ο ίδιος είχε αναφερθεί στη συνέντευξή στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» την περασμένη Παρασκευή, δεν αφορούσε την Ελλάδα.

Στη σημερινή αναδίπλωσή του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, αντικαγκελάριος και αρχηγός του (συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, διατεινόταν πως η ιδέα του (σ.σ. που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων) αναφερόταν στο μέλλον και πως πρόκειται για πρόταση σχεδίου της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσθεσε, αντί των προβλεπόμενων μέχρι τώρα κυρώσεων, θα πρέπει να είναι δυνατή η αποπομπή μέλους. «Κάποιος που δεν τηρεί τους κοινούς κανόνες, δεν έχει θέση στην Ένωση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε απόψε στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους είχε «αδειάσει» τον Μίχαελ Σπίντελεγκερ, καταδικάζοντας τα σενάρια αποβολής χωρών από την Ευρωζώνη ως άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική.

«Άδειασμα» του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών υπήρξε, εμμέσως πλην σαφώς, και από τον ομοϊδεάτη του, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σε δηλώσεις του που επικαλέστηκε η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», προειδοποίησε για υπεροψία απέναντι σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση.

Αναφερόμενος στα σενάρια για διάλυση της Ευρωζώνης, ο Β. Σόιμπλε είχε επισημάνει πως αυτοί που λένε ένα σωρό ανοησίες δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλούν, ενώ συμπλήρωσε πως «αν το ευρώ καταρρεύσει, θα πληρώσουμε όλοι το υψηλότερο τίμημα».

Ο ίδιος, βέβαια, ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ είχε παραδεχτεί στη συνέντευξή του, ότι για μια αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που, όπως είπε, θα ήταν απαραίτητη για την αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη, χρειάζεται καιρός, που ο ίδιος υπολογίζει στα πέντε χρόνια, ενώ θα ήταν αναγκαία και η διεξαγωγή σχετικών δημοψηφισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστριακός ΥΠΕΞ: “Πρέπει να μπορούμε να διώχνουμε από την Ευρωζώνη όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Daily Mail: Έλληνας γιατρός στη Βρετανία σε εξάμηνη αναστολή για σεξουαλική παρενόχληση συναδέλφου – Οι καταγγελίες και η υπερασπιστική του γραμμή
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το πειθαρχικό συμβούλιο του GMC έκρινε ότι επέδειξε επανειλημμένα ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε νεότερη συνάδελφό του στο NHS - Εργάζεται πλέον σε ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη
Γιατρός