Κόσμος

Βολιβία: Τώρα ο Έβο Μοράλες… βάζει υποψηφιότητα για την γερουσία

Δεν το βάζει κάτω ο Έβο Μοράλες, και τώρα πάει για να γίνει... γερουσιαστής! Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας εξόριστος στην Αργεντινή εδώ και αρκετούς μήνες, είδε να επισημοποιείται χθες Δευτέρα η υποψηφιότητά του για τη Γερουσία στις εκλογές της 3ης Μαΐου από το ανώτατο εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE, η εκλογική επιτροπή).

Το όνομα του Έβο Μοράλες, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί τη 10η Νοεμβρίου, φιγουράρει στην κορυφή του ψηφοδελτίου του “Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό” (MAS) για τη Γερουσία, που περιλαμβάνει οκτώ υποψήφιους στην περιφέρεια Κοτσαμπάμπα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στον Μοράλες έχει απαγορευθεί να διεκδικήσει νέα θητεία στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα.

Στον νόμο που κατέθεσε η Τζανίνε Άνιες, η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, την 24η Νοεμβρίου για την προκήρυξη των νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών προβλέπεται πως απαγορεύεται σε οποιονδήποτε έχει ασκήσει δύο συναπτές θητείες να διεκδικήσει τρίτη, κάτι που απέκλεισε κάθε νέα υποψηφιότητα του 60χρονου Μοράλες, ο οποίος είχε ήδη εκλεγεί τρεις φορές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Λουίς Άρσε Κατακόρα έχει ήδη ονομαστεί υποψήφιος του MAS για την προεδρία.

Η φυγή του Μοράλες

Ο Μοράλες είχε ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Βολιβία την 20ή Οκτωβρίου, αλλά η αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε, καταγγέλλοντας νοθεία. Έπειτα από πολλές εβδομάδες διαδηλώσεων και μετά την στάση μονάδων της αστυνομίας και την απαίτηση του στρατού να αποχωρήσει, ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε την παραίτησή του τη 10η Νοεμβρίου. Αντιμέτωπος με δίωξη για «ανταρσία» και «τρομοκρατία», ο Μοράλες κατέφυγε αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή — οι κυβερνήσεις των δύο χωρών του έδωσαν πολιτικό άσυλο.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Mercados y Muestras που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα πιστώνει στον Άρσε το 26% των προθέσεων ψήφου, ενώ σε απόσταση τον ακολουθούν οι πρώην πρόεδροι Κάρλος Μέσα και Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο καθένας τους με 17%, και η μεταβατική πρόεδρος Άνιες με 12%.

Στις εκλογές της 3ης Μαΐου θα αναδειχθούν ο νέος ή η νέα πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, 36 γερουσιαστές και 120 βουλευτές. Εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί τη 14η Ιουνίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Η Ρωσία θα ανακοινώσει μια πολύ καλή πρόταση για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία», λέει ο Λουκασένκο
«Για να μην χάσει όλη την Ουκρανία ο Ζελένσκι δεν θα πρέπει μόνο να διαπραγματευτεί αλλά και να συμφωνήσει με τους ευνοϊκούς όρους που έχουν εγκριθεί από τους Αμερικανούς»
Λουκασένκο 1
Ο Νετανιάχου με κωδικό QR στο πέτο κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ: Οδηγεί σε site με πλάνα από τη σφαγή της Χαμάς
Πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο σύνδεσμος είναι προσβάσιμος μόνο εκτός Ισραήλ, ένας περιορισμός που το γραφείο του πρωθυπουργού έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για διεθνή προώθηση
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθύνεται στην 80ή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη 1