Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Βόρεια Κορέα: Νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων – «Διαμαρτύρεται έντονα» η Ιαπωνία

Βόρεια Κορέα: Νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων  – «Διαμαρτύρεται έντονα» η Ιαπωνία

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα (19.02.2023) δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBMs), όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ. Και αυτό, πριν συμπληρωθούν 48 ώρες από τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Την πληροφορία για την εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων από την Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, ανασκευάζοντας την πληροφορία που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα η ιαπωνική ακτοφυλακή για τρεις εκτοξεύσεις. «Εντοπίστηκε η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (…) από τις 07:00 ως τις 07:11 (τοπικές ώρες· 00:00 ως τις 00:11 ώρες Ελλάδας)», σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, οι δυο πύραυλοι έφθασαν σε μέγιστο υψόμετρο 100 και 50 χιλιομέτρων και διένυσαν απόσταση 350-400 χλμ. προτού πέσουν εκτός ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε αεροσκάφη ή πλοία. Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ωστόσο τόνισε πως οι πρόσφατες επανειλημμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων «απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας», προσθέτοντας πως το Τόκιο «διαμαρτύρεται έντονα» και «καταδικάζει» τις ενέργειες αυτές.

Οι νέες οπλικές δοκιμές έγιναν καθώς η αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Τζο Γιονγκ, προειδοποίησε τις δυνάμεις των ΗΠΑ να σταματήσουν τα γυμνάσια κοντά στη χώρα της διότι σε διαφορετική περίπτωση ο Ειρηνικός Ωκεανός θα μετατραπεί σε «πεδίο βολής».

Η Κιμ Τζο Γιονγκ, που φέρεται να έχει μεγάλη επιρροή, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμιά αλλαγή ως προς «τη βούλησή μας να κάνουμε τους μανιακούς οι οποίοι κλιμακώνουν τις εντάσεις να πληρώσουν το τίμημα για τις ενέργειές τους».

Σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο η ένταση την περιοχή  

Οι νέες δοκιμές σημειώθηκαν δυο ημέρες μετά τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ, που μίλησε για «ξαφνική» άσκηση.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, εν μέσω αλλεπάλληλων οπλικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα και της εντατικοποίησης των κοινών γυμνασίων του αμερικανικού και του νοτιοκορεατικού στρατού που αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Σεούλ και Ουάσιγκτον προειδοποιούν εξάλλου από πέρυσι πως η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Η Ιαπωνία θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του ΣA του ΟΗΕ 

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά τις νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο που κατά την ίδια ήταν διηπειρωτικός (ICBM) και θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις