Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Το 40% του πληθυσμού χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας – Φόβοι για ελλείψεις ειδών διατροφής

Σε δύσκολη κατάσταση φαίνεται πως βρίσκεται η Βόρεια Κορέα κάτι το οποίο έχει επιδεινωθεί από το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα.

Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμανε συναγερμό για «εκτεταμένες ελλείψεις ειδών διατροφής και υποσιτισμό» στην Βόρεια Κορέα, κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από το σφράγισμα των συνόρων με την Κίνα εδώ και πέντε μήνες λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και την επιβολή αυστηρών μέτρων καραντίνας στην χώρα.

Ο Τόμας Οχέα Κιντάνα, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Βόρεια Κορέα ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην απομονωμένη από την διεθνή κοινότητα χώρα, ώστε να γίνει δυνατή η αποστολή τροφίμων.

Η Βόρεια Κορέα επλήγη από λιμό στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε και πιστεύεται ότι χάθηκαν 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Πιονγκγιάνγκ δεν ανακοινώνει στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 (κρούσματα, θανάτους) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πανδημία έχει προκαλέσει «σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες στην» Βόρεια Κορέα, αναφέρει ο εισηγητής του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η πτώση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα ανέρχεται σε 90%. «Η προοπτική για περαιτέρω επιδείνωση των ελλείψεων ειδών διατροφής και της εκτεταμένης διατροφικής ανασφάλειας είναι ανησυχητική», προειδοποιεί ο Τόμας Οχέα Κιντάνα.

«Υπάρχουν πληροφορίες για την αύξηση των αστέγων στις μεγάλες πόλεις – ανάμεσά τους και των kotjebi (παιδιά του δρόμου) και οι τιμές των φαρμάκων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυξανόμενος αριθμός οικογενειών τρώει μόνο δύο φορές ημερησίως ή καταναλώνει μόνο καλαμπόκι και ορισμένες λιμοκτονούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος τροφίμων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπερς δήλωσε κατά της διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη ότι η κατάσταση στην Βόρεια Κορέα παραμένει «ζοφερή».

«Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, το 40% του πληθυσμού, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», είπε. «Ο υποσιτισμός είναι μακράς διάρκειας και εκτεταμένος προκαλώντας μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, όπως και των εγκύων και των λεχώνων».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 1
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: Καμία απειλή για τις πτήσεις λέει η Γερμανία – «Όλο και πιο ευάλωτη η πολιτική αεροπορία», προειδοποιεί ειδικός
Η Γερμανία επιχειρεί να καθησυχάσει μετά την κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε προβλήματα στα συστήματα διαχείρισης επιβατών, ωστόσο ουρές και καθυστερήσεις συνεχίζονται στο Βερολίνο
Ταξιδιώτες σε ουρά λόγω της κυβερνοεπίθεσης 1
Εκκενώθηκε προληπτικά το αεροδρόμιο του Δουβλίνου λόγω συναγερμού - Δεν σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση
Το Τέρμιναλ 2 του αεροδρομίου του Δουβλίνου εκκενώθηκε το Σάββατο μετά από συναγερμό ασφαλείας – Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει την αστυνομία να παρεμβαίνει στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την κυβερνοεπίθεση σε Χίθροου, Βερολίνο και Βρυξέλλες – «Οι πτήσεις θα επηρεαστούν για μέρες»
Μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση παρέλυσε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα των αερομεταφορών
Οι ταξιδιώτες περιμένουν κοντά στα γκισέ check-in στο Τερματικό 2 του αεροδρομίου Heathrow, εν μέσω καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων, που οφείλονται σε διακοπή των συστημάτων check-in και επιβίβασης λόγω κυβερνοεπίθεσης
3
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι