Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Το 40% του πληθυσμού χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας – Φόβοι για ελλείψεις ειδών διατροφής

Σε δύσκολη κατάσταση φαίνεται πως βρίσκεται η Βόρεια Κορέα κάτι το οποίο έχει επιδεινωθεί από το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα.

Ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμανε συναγερμό για «εκτεταμένες ελλείψεις ειδών διατροφής και υποσιτισμό» στην Βόρεια Κορέα, κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από το σφράγισμα των συνόρων με την Κίνα εδώ και πέντε μήνες λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και την επιβολή αυστηρών μέτρων καραντίνας στην χώρα.

Ο Τόμας Οχέα Κιντάνα, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Βόρεια Κορέα ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην απομονωμένη από την διεθνή κοινότητα χώρα, ώστε να γίνει δυνατή η αποστολή τροφίμων.

Η Βόρεια Κορέα επλήγη από λιμό στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε και πιστεύεται ότι χάθηκαν 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Πιονγκγιάνγκ δεν ανακοινώνει στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 (κρούσματα, θανάτους) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η πανδημία έχει προκαλέσει «σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες στην» Βόρεια Κορέα, αναφέρει ο εισηγητής του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η πτώση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα ανέρχεται σε 90%. «Η προοπτική για περαιτέρω επιδείνωση των ελλείψεων ειδών διατροφής και της εκτεταμένης διατροφικής ανασφάλειας είναι ανησυχητική», προειδοποιεί ο Τόμας Οχέα Κιντάνα.

«Υπάρχουν πληροφορίες για την αύξηση των αστέγων στις μεγάλες πόλεις – ανάμεσά τους και των kotjebi (παιδιά του δρόμου) και οι τιμές των φαρμάκων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυξανόμενος αριθμός οικογενειών τρώει μόνο δύο φορές ημερησίως ή καταναλώνει μόνο καλαμπόκι και ορισμένες λιμοκτονούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος τροφίμων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπερς δήλωσε κατά της διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη ότι η κατάσταση στην Βόρεια Κορέα παραμένει «ζοφερή».

«Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, το 40% του πληθυσμού, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», είπε. «Ο υποσιτισμός είναι μακράς διάρκειας και εκτεταμένος προκαλώντας μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, όπως και των εγκύων και των λεχώνων».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης