Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: “Σφαγή” στο ντιμπέιτ Ζάεφ – Μίτσκοσκι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βόρεια Μακεδονία αναμεσα σε Ζόραν Ζάεφ και Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Αυτό φάνηκε και στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ στη Βόρεια Μακεδονία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Ζόραν Ζάεφ υπερασπίστηκε με θέρμη τη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πως με αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη Βόρεια Μακεδονία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε και πάλι πως η συμφωνία είναι επιζήμια για τα εθνική συμφέροντα της χώρας.

Πάντως όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει ποια θέση θα κρατήσει αν νικήσει τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και αν θα σεβαστεί ή θα απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε όλη τη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ ο Ζόραν Ζάεφ αποκαλούσε τη χώρα με τη νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σε αντίθεση με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι που χρησιμοποιούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Οι δυο αρχηγοί αναφέρθηκαν και στις επικείμενες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία με τον Ζόραν Ζάεφ να τονίζει πως στην περίπτωση που ηττηθεί ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι, τότε είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που ζητήσει κάτι τέτοιο η αντιπολίτευση.

Από τη μεριά του, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει αν θα αναλάβει την ευθύνη αποτυχίας της υποψήφιας του κόμματός του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο ποσοστό 25%, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα 22,4%, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος υποστηρίζεται από δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, συγκεντρώνει ποσοστό 10,9%. Μεγάλο, ωστόσο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ανέρχεται στο 40%.

Όσον αφορά την εθνική προέλευση των ψηφοφόρων στη Βόρεια Μακεδονία, η Σιλιάνοφσκα, η οποία αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, προηγείται στους ψηφοφόρους σλαβικής προέλευσης με ποσοστό 32,2%, έναντι 26,1% του Πεντάροφσκι. Στους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους προηγείται ο Ρέκα με 41,4%, ενώ 15,2% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Πεντάροφσκι και μόλις 0,4% την Σιλιάνοφσκα.

Στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά ανάμεσα σε Πεντάροφκσι και Σιλιάνοφσκα μεγαλώνει και ο υποψήφιος των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι) συγκεντρώνει ποσοστό 32,4%, ενώ η υποψήφια του VMRO-DPMNE 26,2%.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου και ο δεύτερος στις 5 Μαΐου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1