Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Τα επόμενα βήματα για τις πρόωρες εκλογές

Τα φώτα στη Βόρεια Μακεδονία στρέφονται στην σημερινή (20.10.2019) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί η ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές, που προανήγγειλε ο Ζόραν Ζάεφ.

Αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα στη Βόρεια Μακεδονία είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει περιθώριο 100 ημερών πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Άρα θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή υπουργών και από τα άλλα κόμματα.

Ακούγεται ότι υπουργός Εσωτερικών ίσως οριστεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ίσως οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάρτιο, ενώ αρνητικό φέρεται να είναι το κλίμα για τον Ζόραν Ζάεφ. Και αυτό γιατί είχε στηρίξει όλη την πολιτική του στρατηγική πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Βόρεια Μακεδονία: Πώς έφτασε στις πρόωρες εκλογές

Μετά το μπλόκο της Συνόδου Κορυφής στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (19.10.2019) πρόωρες εκλογές.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός πρότεινε να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, όπως δήλωσε, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αύριο θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι για να του υποβάλει την παραίτησή του και να προτείνει τη διενέργεια εκλογών.

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.
«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.

Στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, γεγονός που εξόργισε τον Ζάεφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το όνομα του Τραμπ χαράχθηκε στην πρόσοψη του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη
Το ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1984 υπό τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να διαλύσει τους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας του, απολύοντας τους περισσότερους από τους επικεφαλής του
Στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη τοποθετήθηκε το όνομα του Τραμπ
Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockefeller Center με το αστέρι Swarovski – Δείτε εντυπωσιακές εικόνες
Πάνω από 50.000 πολύχρωμα λαμπάκια φώτισαν το εμβληματικό δέντρο - Marc Anthony, Brad Paisley, Gwen Stefani, Michael Bublé και Radio City Rockettes ανάμεσα στους καλλιτέχνες που τραγούδησαν στην τελετή
Χριστουγεννιάτικο δέντρο