Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Βουλή των Αντιπροσώπων: Ακόμα να συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι για το νέο πρόεδρο, παραμένει το χάος

Βουλή των Αντιπροσώπων: Ακόμα να συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι για το νέο πρόεδρο, παραμένει το χάος

Ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει οι Ρεπουμπλικανοί ώστε να ορίσουν νέο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μιας και εκεί είναι πλειοψηφία. 

Οκτώ υποψήφιοι για τη θέση, ανάμεσά τους ο τρίτος στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή, ο Τομ Έμερ, παρουσίασαν τις θέσεις τους και απάντησαν στις ερωτήσεις των Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων τους στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών που διήρκεσε δυόμισι ώρες, σε μια νέα απόπειρα να συμφωνηθεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Αυτό που αισθάνομαι είναι μια ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά διότι αυτό επιθυμεί ο Αμερικανικός λαός από εμάς. Θέλουν να έρθουμε εδώ και να νομοθετήσουμε», τόνισε ο βουλευτής Τζακ Μπέργκμαν, ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου για να επιλέξουν τον υποψήφιό τους σε μια επίσης κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί σειρά μυστικών ψηφοφοριών.

Με το κόμμα να έχει μικρή πλειοψηφία 221- 212 στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιος Ρεπουμπλικάνος μπορεί να συγκεντρώσει τις ψήφους που είναι απαραίτητες για να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος.

Κάποιοι βουλευτές δήλωσαν ότι ίσως οι μυστικές διαπραγματεύσεις και οι ψηφοφορίες συνεχιστούν μέχρι ο υποψήφιος του κόμματος να έχει συγκεντρώσει τις 217 ψήφους που χρειάζεται για να εκλεγεί από την ολομέλεια του σώματος.

«Πρέπει να ενεργήσουμε σαν ώριμοι ενήλικες και να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Και πιστεύω ότι μπορούμε», δήλωσε ο βουλευτής Μαρκ Μολινάρο.

Χωρίς πρόεδρο από τις 3 Οκτωβρίου

Η θέση του προέδρου της Βουλής έχει βρεθεί φέτος στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των σκληροπυρηνικών της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών και των πιο μετριοπαθών.

Το σώμα είναι χωρίς πρόεδρο από τις 3 Οκτωβρίου, όταν εκδιώχθηκε από τη θέση ο Κέβιν Μακάρθι. Στη συνέχεια την προεδρία διεκδίκησαν ο Στιβ Σκαλίς και ο Τζιμ Τζόρνταν χωρίς επιτυχία λόγω των διαφωνιών μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.

«Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι, οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι, οι άνθρωποι μάς κατηγορούν για τη δυσλειτουργία και κατά μία έννοια έχουν δίκιο. Οπότε πρέπει να αντιδράσουμε», σχολίασε ο Ντα Μόιζερ χθες, Δευτέρα, το βράδυ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ήταν και αυτός ένας από τους εννέα βουλευτές που θα διεκδικούσαν τη θέση του προέδρου, αλλά τελικά αποφάσισε να αποσυρθεί.

Ο Μακάρθι στηρίζει τον Έμερ, υπογραμμίζοντας την εμπειρία του, όμως ο τελευταίος ενδέχεται να χρειαστεί να δώσει μεγάλη μάχη, αν αντιταχθούν στην υποψηφιότητά του οι σκληροπυρηνικοί δεξιοί.

Το κενό εξουσίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εμποδίζει τη συνέχιση του νομοθετικού έργου στις ΗΠΑ, την ώρα που το Κογκρέσο έχει διορία ως τις 17 Νοεμβρίου για να αποφύγει την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.

Έξι από τους οκτώ υποψήφιους για τη θέση του προέδρου – ο Μπέργκμαν, ο Μπάιρον Ντόναλντς, ο Κέβιν Χερν, ο Μάικ Τζόνσον, ο Γκάρι Πάλμερ και ο Πιτ Σέσιονς—ψήφισαν υπέρ της ανατροπής της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 την ημέρα που υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι δύο άλλοι, ο Έμερ και ο Όστιν Σκοτ, ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις