Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Βρετανία: Ακτιβίστριες κατά της κλιματικής αλλαγής πέταξαν ντοματόσουπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του βαν Γκογκ

Βρετανία: Ακτιβίστριες κατά της κλιματικής αλλαγής πέταξαν ντοματόσουπα στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του βαν Γκογκ
Φωτογραφία Reuters

Δύο κονσέρβες ντοματόσουπα πέταξαν στο πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, ακτιβίστριες για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Just Stop Oil.

Οι δύο ακτιβίστριες φαίνονται σε βίντεο που ανέβασε η οργάνωση στα social media, να κρατούν από μια κονσέρβα ντοματόσουπα Heinz και να τις πετάνε στον πίνακα του 1888, μία από τις πέντε εκδοχές του που εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει αξία 84,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Αστυνομικοί βρέθηκαν γρήγορα επί τόπου στην Εθνική Πινακοθήκη σήμερα το πρωί αφού δύο ακτιβίστριες της Just Stop Oil πέταξαν ουσία σε πίνακα και στην συνέχεια κόλλησαν τα χέρια τους στον τοίχο», ανακοίνωσε η αστυνομία στο Twitter. Και οι δύο συνελήφθησαν για εγκληματική φθορά και διακεκριμένη καταπάτηση.

Η οργάνωση Just Stop Oil έχει προχωρήσει σε αρκετές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην βρετανική πρωτεύουσα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με… αποκορύφωμα την επίθεση στον πίνακα του βαν Γκογκ με κονσέρβες. Τις τελευταίες ημέρες ακτιβιστές της οργάνωσης είχαν αποκλείσει δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι την περασμένη Κυριακή (9.10.2022), η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν έπειτα από ένα σαββατοκύριακο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις