Πέμπτη, 23 Μαΐ
29oC Αθήνα

Βρετανία: Η κυβέρνηση καλεί τον στρατό να αντικαταστήσει απεργούς σε νευραλγικούς τομείς

Βρετανία: Η κυβέρνηση καλεί τον στρατό να αντικαταστήσει απεργούς σε νευραλγικούς τομείς

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον στρατό της χώρας να αντικαταστήσει απεργούς σε νευραλγικούς τομείς όπως τα πληρώματα ασθενοφόρων και η συνοριακή αστυνομία. Η Βρετανία βρίσκεται εν μέσω τεράστιου κύματος απεργιών που έχει προκαλέσει το αυξημένο κόστος διαβίωσης στη χώρα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας στην Βρετανία. Μεγάλες απεργίες γίνονται σε σιδηροδρομικές μεταφορές, στον τομέα της υγείας, στα ταχυδρομεία και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στην συνοριακή αστυνομία και η κυβέρνηση είχε ήδη προειδοποιήσει ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον στρατό.

«Οι απεργίες αυτές θα διαταράξουν τα πάντα και αυτό περιλαμβάνει το στρατιωτικό μας προσωπικό, που δυστυχώς θα πρέπει να επιστρατευθεί, για να καλύψει ορισμένους ζωτικής σημασίας ρόλους, που είναι αναγκαίοι για να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

«Πραγματοποιούνται συζητήσεις με το υπουργείο Αμυνας», ώστε οι στρατιωτικοί θα αντικαταστήσουν τα πληρώματα των ασθενοφόρων που θα απεργούν, την στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας περνά μία πρωτοφανή κρίση, κυρίως στις μονάδες επειγόντων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Πρώτη φορά σε περισσότερα από 100 χρόνια

Το νοσηλευτικό προσωπικό θα βρίσκεται σε απεργία επί δύο ημέρες τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά σε εθνική κλίμακα σε περισσότερο από εκατό χρόνια. Χθες (7.12.2022) , το συνδικάτο PCS κάλεσε σε απεργία τα μέλη της συνοριακής αστυνομίας στα βρετανικά αεροδρόμια κατά την εορταστική περίοδο, δημιουργώντας την προοπτική για σημαντική διατάραξη της λειτουργίας κυρίως του Χίθροου και του Γκάτγουικ.

Κρίση διαβίωσης λόγω πληθωρισμού

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις υποστηρίζουν την διατύπωση μισθολογικών διεκδικήσεων εν μέσω πληθωρισμού που έχει ξεπεράσει το 10% και προκαλεί σοβαρή κρίση του κόστους διαβίωσης. Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους έχουν αποτελέσματα σε ορισμένες επιχειρήσεις, αλλά βρίσκονται στο σημείο μηδέν σε πολλούς τομείς και η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μάλιστα, μίλησε χθες για θέσπιση νέων «σκληρών νόμων» για την αντιμετώπιση των συνεπειών των απεργιών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις