Κόσμος

Βρετανία: Η μετανάστευση αύξησε με ρυθμούς ρεκόρ τον πληθυσμό

Η άφιξη πολλών μεταναστών στη Βρετανία αύξησε με ρυθμό ρεκόρ 1% από τα μέσα του 2022 μέχρι τα μέσα του 2023 τον πληθυσμό της χώρας. Και όλα αυτά οι θάνατοι υπερέβησαν τις γεννήσεις, για πρώτη φορά σε σχεδόν 50 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η Βρετανία είχε 68,26 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (ONS) για την περίοδο Ιουλίου 2022-Ιουνίου 2023, δηλ. ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 662.440 άτομα μέσα σε ένα χρόνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τότε που το ONS άρχισε να συγκεντρώνει αυτά τα δεδομένα το 1971.

«Η καθαρή διεθνής μετανάστευση ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού για όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου» (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία), διευκρινίζει ακόμη το γραφείο.

Πάνω από 1,18 εκατομμύριο ξένοι ήρθαν για να εγκατασταθούν στη χώρα αυτή την περίοδο, ενώ 508.300 αναχώρησαν, με αποτέλεσμα η καθαρή μετανάστευση να φθάνει τα 677.300 άτομα.

Παράλληλα, η χώρα κατέγραψε 16.300 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις την ίδια περίοδο, για πρώτη φορά από το 1976, εκτός του 2020 που σημαδεύτηκε από την πανδημία της Covid-19. Καταγράφηκαν 664.400 γεννήσεις έναντι 680.700 θανάτων.

Το θέμα είναι ευαίσθητο στη Βρετανία καθώς διαδοχικές κυβερνήσεις μετά το Brexit υποσχέθηκαν να μειώσουν τα επίπεδα της μετανάστευσης περιλαμβανομένης της παρούσας κυβέρνησης των Εργατικών. Η χώρα βίωσε αυτό το καλοκαίρι πολυήμερες αντιμεταναστευτικές ταραχές.

Ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούσαν το μεγαλύτερο τμήμα των μεταναστών στο ΗΒ μέχρι το Brexit και το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας το 2021, οι μετανάστες προέρχονται πλέον κατά 85% από χώρες εκτός ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χεζμπολάχ και Ιράν βομβαρδίζουν το Ισραήλ, εκρήξεις και καπνοί στη Βηρυτό: «Θα σκοτώσουμε τον Νετανιάχου» ορκίζεται η Τεχεράνη
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου - Συνεχίζεται το θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ - ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου
Εκρήξεις στη Βηρυτό 6
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
8
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ 5