Κόσμος

Βρετανία: Ποιοι μπορεί να διαδεχθούν τον Κιρ Στάρμερ – Τα επικρατέστερα ονόματα για την ηγεσία των Εργατικών

Υπό πίεση ο Βρετανός πρωθυπουργός να παραιτηθεί μετά τη συντριβή στις τοπικές εκλογές - «Δεν παραιτούμαι», είπε ο Στάρμερ στο υπουργικό συμβούλιο - Παραιτήθηκαν δύο υφυπουργοί του
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε πολιτική αναταραχή βρίσκεται η Βρετανία με ευθεία αμφισβήτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Ογδόντα βουλευτές των Εργατικών ζητούν την παραίτησή του και την έναρξη διαδικασίας για την εκλογή νέου ηγέτη, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει και την πρωθυπουργία.

Η υπόθεση του Πίτερ Μάντσελσον, πρώην πρέσβη της Βρετανίας στις ΗΠΑ, τον οποίο διόρισε ο Κιρ Στάρμερ αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν στενός φίλος του καταδικασμένου σεξουαλικού εγκληματία Τζέφρι Επστάιν, είχε ήδη προκαλέσει τεράστιους τριγμούς στην κυβέρνηση των Εργατικών. Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα ήρθε να προστεθεί η συντριπτική ήττα που υπέστη το Εργατικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στη Βρετανία.

Ο ίδιος ο Κιρ Στάρμερ – που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο – διεμήνυσε σήμερα (12.05.2026) προς κάθε κατεύθυνση οτι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, σε ένα ισχυρό μήνυμα προς τους επικριτές του που ζητούν να εγκαταλείψει άμεσα τη Ντάουνιγκ Στριτ. Με τους «αντάρτες» των Εργατικών να καλούν τον Στάρμερ να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του, υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει.

Παρότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για τη διαδοχή, αρκετά ονόματα προβάλλονται ως πιθανές επιλογές:

Wes Streeting

Ο υπουργός Υγείας, 43 ετών, θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς επικοινωνιακά πολιτικούς της κυβέρνησης. Έχει αναλάβει τον δύσκολο τομέα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), που αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα.

Αν και είχε ακουστεί έντονα ως πιθανός αντίπαλος του Στάρμερ, ο ίδιος έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε φιλοδοξία αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Wes Streeting
Wes Streeting / REUTERS / Jack Taylor


Angela Rayner

Πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός, με ισχυρή παρουσία στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η Rayner έχει έντονο πολιτικό προφίλ και προσωπική ιστορία που συγκινεί ψηφοφόρους.

Ωστόσο, το πολιτικό της μέλλον επηρεάστηκε από την παραίτησή της πέρυσι, λόγω φορολογικών παρατυπιών, ενώ αναμένει ακόμη το πόρισμα σχετικής έρευνας.

Andy Burnham

Ο δημοφιλής δήμαρχος του Μάντσεστερ και πρώην υπουργός θεωρείται διαχρονικά πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας. Ωστόσο, η προοπτική του επλήγη όταν το κόμμα δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει βουλευτική έδρα σε πρόσφατη αναπληρωματική εκλογή.

Οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στη Βουλή μέσω νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Keir Starmer, Angela Rayner, Andy Burnham
Keir Starmer, Angela Rayner, Andy Burnham / PAUL ELLIS / Pool via REUTERS

Ed Miliband

Πρώην ηγέτης των Εργατικών, με εμπειρία και σημαντικό κυβερνητικό ρόλο σήμερα ως υπουργός Ενέργειας. Αν και έχει υποβαθμίσει δημόσια το ενδεχόμενο επιστροφής στην ηγεσία, παραμένει από τα πιο έμπειρα στελέχη του κόμματος.

Ed Miliband
Ed Miliband / REUTERS / Jack Taylor


Shabana Mahmood

Η υπουργός Εσωτερικών έχει κερδίσει έδαφος στο εσωτερικό του κόμματος, ιδιαίτερα στις πιο συντηρητικές πτέρυγες, λόγω της σκληρής στάσης της σε ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας.

Θεωρείται ανερχόμενη πολιτική δύναμη με αυξανόμενη επιρροή.

Shabana Mahmood
Shabana Mahmood / Dan Kitwood / Pool via REUTERS / File Photo

Δύο παραιτήσεις υφυπουργών της κυβέρνησης Στάρμερ

Η υφυπουργός της βρετανικής κυβέρνησης Μιάτα Φανμπουλέχ υπέβαλε την παραίτησή της για να ωθήσει τον Κιρ Στάρμερ να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία. Ομως ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θέλει να συνεχίσει να κυβερνά». Είναι το πρώτο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης που παραιτείται στην παρούσα κυβερνητική κρίση.

«Σας παρακαλώ να πράξετε ό,τι απαιτείται για την χώρα και για το κόμμα και να ορίσετε χρονοδιάγραμμα για μία συντεταγμένη μετάβαση ώστε μία νέα ομάδα να μπορέσει να προχωρήσει στις αλλαγές που έχουμε υποσχεθεί για την χώρα», δηλώνει στην επιστολή παραίτησής της που αναρτήθηκε στο Χ η Μιάτα Φανμπουλέχ.

Λίγη ώρα αργότερα, η υφυπουργός για την Προστασία και την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών Τζες Φίλιπς παραιτήθηκε από την βρετανική κυβέρνηση διαμαρτυρόμενη για την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Με την πλάτη στον τοίχο ο Κιρ Στάρμερ – «Περισσότερη αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας» λέει ο υπουργός Άμυνας
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να συνομιλήσει κατ' ιδίαν με υπουργούς του μετά το υπουργικό συμβούλιο
Ο Κιρ Στάρμερ
«Ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα χανταϊού τις επόμενες εβδομάδες», λέει ο ΠΟΥ
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στην έναρξη μιας μεγαλύτερης επιδημίας, αλλά φυσικά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει» ανέφερε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους
Επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου επιβιβάζεται σε αεροπλάνο
Ο πόλεμος στο Ιράν «σβήνει τα χρώματα» από τα σνακς – Ασπρόμαυρες συσκευασίες λόγω έλλειψης μελανιού
Η γνωστή εταιρεία σνακ Calbee ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν να εμφανίζονται στα καταστήματα νέες συσκευασίες για 14 προϊόντα της, μεταξύ των οποίων πατατάκια και κράκερ γαρίδας
Πατατάκια στα σούπερ μάρκετ της Ιαπωνίας