Κόσμος

Βρήκαν πού να ρίξουν το φταίξιμο για το E.coli

Φυτεμένοι σπόροι, κυρίως αγριοκύμινου ή παπαρούνας μπορεί να ευθύνονται για την επιδημία
«Φύτρα, κυρίως αγριοκύμινου ή παπαρούνας, σε σαλάτες που καταναλώθηκαν στο βόρειο τομέα της Γερμανίας μπορεί να ευθύνονται για την επιδημία απ το βακτήριο E.coli» – ήδη σκότωσε στην Ευρώπη 22 ανθρώπους (21 στη Γερμανία), ενώ οι ασθενείς ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες –, ανακοίνωσε σήμερα το τοπικό υπουργείο Γεωργίας στο Αμβούργο.
 
Πάντως, ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας, Γκερτ Λίντεμαν, τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ότι, «ακόμα το υπουργείο δεν έχει στη διάθεσή του την οριστική απόδειξη» για τον ισχυρισμό του αυτόν. «Συνιστούμε, όμως, στους καταναλωτές, στη βάση ισχυρών ενδείξεων, να μη καταναλώνουν τέτοιους σπόρους», πρόσθεσε ο Λίντεμαν.
 
Διευκρίνισε ότι «σύντομα θα προκύψουν τα πλήρη αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων», που ο ίδιος έδωσε εντολή να γίνουν, «με σπόρους από ένα αγρόκτημα στο Ιλζεν».
 
Το αγρόκτημα αυτό εξάγει τους σπόρους αγριοκύμινου και παπαρούνας, για παρασκευή σαλάτας, σε κράτη-μέλη της ΕΕ και την Απω Ανατολή, πρόσθεσε ο τοπικός υπουργός Γεωργίας στο Αμβούργο χωρίς, όμως, να κατονομάσει συγκεκριμένα κράτη.
 
Ο γερμανός υπουργός Υγείας, Ντάνιελ Μπαρ, από την πλευρά του, προειδοποίησε όλους όσοι βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα για τα φύτρα ως πιθανών φορέων του θανατηφόρου βακτηρίου E.coli: «Εχουμε βέβαια σαφείς ενδείξεις ότι μια επιχείρηση του Ίλζεν (βόρεια Γερμανία) είναι απ’ ό,τι φαίνεται μια πηγή της μόλυνσης, αλλά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τα εργαστηριακά τεστ», δήλωσε χθες το βράδυ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
 
«Αυτό θα συμβεί πιθανόν την  Τρίτη», διευκρίνισε. Ο ίδιος επέμεινε στις συμβουλές προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις ντομάτες, τα αγγούρια και τις ωμές πράσινες σαλάτες καθώς επίσης τα φύτρα σπόρων και τα βλαστάρια.
 
Η Γερμανία θα πρέπει να εκδώσει προσεχώς προειδοποίηση μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος συναγερμού σχετικά με τις υποψίες για τα φύτρα ως πιθανών φορέων του εν λόγω βακτηρίου E.coli, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
 
 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Πακιστάν απειλεί με εκδίκηση την Ινδία για την επίθεση με πυραύλους – Φόβοι για κλιμάκωση των εχθροπραξιών
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος
Κατεστραμένο τζαμί μετά την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία
22χρονος με τσεκούρι αποκεφάλισε μια γυναίκα στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας - Χειροπέδες στον δράστη
«Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που εισήλθε στην πανεπιστημιούπολη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, άλλος ένας διακομίστηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο», αναφέρει η αστυνομία
Η αστυνομία απέκλεισε τους χώρους του Πανεπιστημίου, μετά την επίθεση