Κόσμος

Βρυξέλλες – Κόκκινος συναγερμός: Ο στρατός στους δρόμους – Μετρό, καταστήματα, καφέ και εσταιτόρια κλειστά

Οι Βρυξέλλες θα περάσουν και τη σημερινή ημέρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, με το μετρό και τα καταστήματα κλειστά και τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη βελγική πρωτεύουσα για το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης ανάλογης με αυτής του Παρισιού.

Μπροστά σε μια «επικείμενη» απειλή, η κυβέρνηση του Βελγίου ανέβασε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατία στο 4 για την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο της πόλης και τη φλαμανδική συνοικία Βιλβόρντε, απ’ όπου προέρχονται πολλοί νέοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας «ενός κινδύνου για μια επίθεση παρόμοια με αυτή του Παρισιού», όπως ανακοίνωσε χθες ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, με πιθανούς στόχους «εμπορικούς δρόμους, διαδηλώσεις, χώρους διασκέδασης και μέσα μεταφοράς».

Εξάλλου κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό τουλάχιστον ως σήμερα το απόγευμα, οπότε θα επανεξεταστεί η κατάσταση από τις αρχές.

Σήμερα ο Μισέλ αναμένεται να προεδρεύσει μιας σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι, τα περισσότερα μουσεία παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ ακυρώθηκαν αθλητικοί αγώνες και πορείες, γεγονός που έκανε τις Βρυξέλλες να μοιάζουν με νεκρή πόλη. Επίσης, έπειτα από σύσταση του δημάρχου των Βρυξελλών, κλειστά παρέμειναν και τα περισσότερα εστιατόρια και καφέ.

Παράλληλα συνεχίζεται η αναζήτηση για τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είναι ύποπτος ότι διαδραμάτισε τουλάχιστον επιμελητειακό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.

Ο Αμπντεσλάμ, που έχει χαρακτηριστεί από τον βελγικό Τύπο «νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος», εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης οκτώ ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο αδελφός του Μπραχίμ πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε σε ένα εστιατόριο του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου.

Γάλλος που ζούσε στο Βέλγιο, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ φέρεται να συνόδευσε τους βομβιστές αυτοκτονίας που πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς. Στη συνέχεια διέφυγε με δύο ακόμη άνδρες προς το Βέλγιο.

«Ήταν ιδιαίτερα νευρικός» και «ίσως έτοιμος να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που έφερε», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI η Καρίν Κουκελέ, δικηγόρος ενός εκ των ανδρών που ισχυρίζονται ότι βοήθησαν τον Σάλαχ να διαφύγει στο Βέλγιο.

Οι τρεις επιβάτες του αυτοκινήτου «δεν μίλησαν και πολύ» στη διάρκεια της διαδρομής.

«Ο πελάτης μου φοβόταν πολύ», πρόσθεσε η Κουκελέ. «Ο πελάτης μου δεν έκανε λόγο για όπλα, αλλά για ένα μεγάλο γιλέκο» το οποίο φορούσε ο Αμπντεσλάμ, στο οποίο έκρυβε «μάλλον (…) μια ζώνη με εκρηκτικά ή κάτι παρόμοιο».

Σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες έρευνες, κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν την Παρασκευή εναντίον ενός υπόπτου που συνελήφθη στο Βέλγιο. Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα, όχι όμως και εκρηκτικά, όπως διευκρίνισε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Εξάλλου η Τουρκία ανακοίνωσε χθες Σάββατο τη σύλληψη ενός άνδρας βελγικής υπηκοότητας, μαροκινής καταγωγής, ο οποίος είναι ύποπτος ότι συμμετείχε στις επιχειρήσεις αναγνώρισης των στόχων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: «Αν δεν τηρηθεί η συμφωνία για εκεχειρία, θα ξεκινήσει το πιστολίδι»
Ο Αμερικανός πρόεδρος «υποσχέθηκε» σφοδρές επιθέσεις σε περίπτωση που δεν τηρηθεί για «οποιονδήποτε λόγο» η κατάπαυση του πυρός – Δήλωσε πως ο στρατός των ΗΠΑ ξεκουράζεται μέχρι την επόμενη κατάκτησή του
Ντόναλντ Τραμπ 5
Εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Στα χέρια του Ιράν η παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τα σπασμένα Τραμπ
Η εκεχειρία κρίνεται στα Στενά του Ορμούζ - Η μερική ή πλήρης διακοπή της ναυσιπλοΐας για εβδομάδες έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις
FILE PHOTO: Cargo ships in the Gulf, near the Strait of Hormuz, as seen from northern Ras al-Khaimah, near the border with Oman’s Musandam governance, amid the U.S.-Israeli conflict with Iran, in United Arab Emirates, March 11, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo/File Photo
Ιράν και Χεζμπολάχ κατηγορούν ΗΠΑ και Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας – Κρανίου τόπος ο Λίβανος από τους βομβαρδισμούς
Το Σάββατο ξεκινούν οι συνομιλίες στο Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου - Νέες αιχμές Τραμπ για τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ - Κρανίου τόπος ο Λίβανος
Πολυκατοικία
Wall Street Journal: Η Ελλάδα στη λίστα των χωρών του ΝΑΤΟ που θα επιβραβεύσει ο Τραμπ – Ποιες θα «τιμωρηθούν»
«Είναι αρκετά λυπηρό το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ γύρισε την πλάτη στον αμερικανικό λαό τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ αυτός είναι που χρηματοδοτεί την άμυνά του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης 16
Το Ιράν δεν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ, πετρελαιοφόρο ανέκρουσε πρύμναν, εκατόμβη νεκρών στον Λίβανο, στον «αέρα» η εκεχειρία
Περισσότεροι από 182 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στον Λίβανο - «Η συμφωνηθείσα ανακωχή δεν αφορά την εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ», ξεκαθαρίζει ο Νετανιάχου
Διασώστες σε κατεστραμμένο κτίριο μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στη Βηρυτό του Λιβάνου
5