Κόσμος

Χαμάς: Ανακοίνωσε τα ονόματα των τεσσάρων γυναικών ομήρων του Ισραήλ που θα απελευθερωθούν το Σάββατο

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε λίγο μετά ότι έλαβε, μέσω διαμεσολαβητών, «κατάλογο των ομήρων» που θα απελευθερωθούν.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα τεσσάρων «γυναικών στρατιωτών» ομήρων του Ισραήλ που θα αφεθούν ελεύθερες αύριο, Σάββατο 25/1/2025.

Αυτή η δεύτερη ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, προβλέπεται στη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε  Ισραήλ και Χαμάς μέσω τρίτων – των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου – για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επόμενες όμηροι που θα απελευθερωθούν, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου των ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα, θα είναι οι:

  • Καρίνα Αρίεβ,
  • Ντανιέλα Γκιλμπόα,
  • Ναάμα Λέβι και
  • Λίρι Άλμπαγκ

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε λίγο μετά ότι έλαβε, μέσω διαμεσολαβητών, «κατάλογο των ομήρων» που θα απελευθερωθούν, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτές είναι μέλη του στρατού.

Η ανταλλαγή, που αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου, ακολουθεί την απελευθέρωση κατά την πρώτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, τριών Ισραηλινών γυναικών και 90 Παλαιστίνιων κρατουμένων, την πρώτη τέτοια ανταλλαγή σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.

 

Ωστόσο η ισραηλινή πλευρά διαμαρτύρεται καθώς αναφέρει πως η δημοσιοποίηση των ονομάτων από τη Χαμάς παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Και οι τέσσερις γυναίκες στρατιωτικοί προέρχονται από την ίδια μονάδα του ισραηλινού στρατού, την Μονάδα Επιτήρησης, με έδρα τη στρατιωτική βάση Nahar Oz, στα σύνορα με τη Γάζα, από όπου και απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023 από ένοπλους μαχητές της Χαμάς.

Στην πρώτη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, το Ισραήλ συμφώνησε ότι θα απελευθερώνει 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε γυναίκα στρατιώτη που θα απελευθερώνεται, έχουν πει αξιωματούχοι. Αυτό σημαίνει πως 200 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τις τέσσερις Ισραηλινές στρατιωτίνες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κλιματική αλλαγή είναι σεξιστική, προειδοποιούν ΜΚΟ – «Όταν χτυπούν οι ξηρασίες, οι γυναίκες είναι αυτές που τρώνε λιγότερο»
Κάθε αύξηση 1° Κελσίου της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνδέεται με αύξηση 4,7% της ενδοοικογενειακής βίας, επεσήμανε τον Απρίλιο του 2025 έρευνα της Initiative Spotlight
κλιματική αλλαγή
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα για συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»
Η πιο πιεστική ανησυχία είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ανοίξουν και πάλι τα Στενά του Ορμούζ, απ΄όπου διέρχεται η μισή ποσότητα αργού πετρελαίου της Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ
NYT: Το Ιράν έχει αποκαταστήσει 30 από τις 33 πυραυλικές του εγκαταστάσεις κατά μήκος  των Στενών του Ορμούζ
Η Τεχεράνη έχει καταφέρει να επανακτήσει πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των πυραυλικών της εγκαταστάσεων, όπως επίσης στους εκτοξευτές και τις υπόγειες υποδομές της.
Πύραυλος