Κόσμος

Χαμάς: Ανακοίνωσε τα ονόματα των τεσσάρων γυναικών ομήρων του Ισραήλ που θα απελευθερωθούν το Σάββατο

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε λίγο μετά ότι έλαβε, μέσω διαμεσολαβητών, «κατάλογο των ομήρων» που θα απελευθερωθούν.

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα τεσσάρων «γυναικών στρατιωτών» ομήρων του Ισραήλ που θα αφεθούν ελεύθερες αύριο, Σάββατο 25/1/2025.

Αυτή η δεύτερη ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, προβλέπεται στη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε  Ισραήλ και Χαμάς μέσω τρίτων – των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου – για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επόμενες όμηροι που θα απελευθερωθούν, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου των ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα, θα είναι οι:

  • Καρίνα Αρίεβ,
  • Ντανιέλα Γκιλμπόα,
  • Ναάμα Λέβι και
  • Λίρι Άλμπαγκ

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε λίγο μετά ότι έλαβε, μέσω διαμεσολαβητών, «κατάλογο των ομήρων» που θα απελευθερωθούν, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτές είναι μέλη του στρατού.

Η ανταλλαγή, που αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου, ακολουθεί την απελευθέρωση κατά την πρώτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, τριών Ισραηλινών γυναικών και 90 Παλαιστίνιων κρατουμένων, την πρώτη τέτοια ανταλλαγή σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.

 

Ωστόσο η ισραηλινή πλευρά διαμαρτύρεται καθώς αναφέρει πως η δημοσιοποίηση των ονομάτων από τη Χαμάς παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Και οι τέσσερις γυναίκες στρατιωτικοί προέρχονται από την ίδια μονάδα του ισραηλινού στρατού, την Μονάδα Επιτήρησης, με έδρα τη στρατιωτική βάση Nahar Oz, στα σύνορα με τη Γάζα, από όπου και απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023 από ένοπλους μαχητές της Χαμάς.

Στην πρώτη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, το Ισραήλ συμφώνησε ότι θα απελευθερώνει 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε γυναίκα στρατιώτη που θα απελευθερώνεται, έχουν πει αξιωματούχοι. Αυτό σημαίνει πως 200 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τις τέσσερις Ισραηλινές στρατιωτίνες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βοήθεια από την Τουρκία στη Γάζα για την ανάκτηση των σορών - Ο Τραμπ απειλεί τη Χαμάς μετά τις εκτελέσεις
Η Χαμάς επανέλαβε τη «δέσμευσή της» για την «εφαρμογή» της συμφωνίας κατάπαυσης που κλείστηκε σε έμμεσες διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο και να «επιστρέψει όλα τα εναπομείναντα λείψανα» ομήρων
Λωρίδα της Γάζας
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη ανατύπωσε την κάρτα μέλους του Όσκαρ Ουάιλντ, 130 χρόνια μετά τη διαγραφή του λόγω της καταδίκης για ομοφυλοφιλία
«Η επιστροφή της κάρτας του είναι μια ωραία χειρονομία συγγνώμης και είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα του θα ενθουσιαστεί» είπε ο εγγονός του
AP Photo
«Σύννεφα» πριν τη συνάντηση της Βουδαπέστης - «Η αποστολή Tomahawk στην Ουκρανία, πλήγμα για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις» είπε ο Πούτιν στον Τραμπ
Παρόλα αυτά ο Ρώσος Πρόεδρος εκτίμησε ότι η παράδοση των πυραύλων δεν μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στον πόλεμο της Ουκρανίας
Οι Πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Αλάσκα 1