Κόσμος

Χειροπέδες στον ιστορικό ηγέτη της ETA

Ένας από τους πλέον καταζητούμενος ανθρώπους στην Ισπανία, ο ιστορικός ηγέτης της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ETA, βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών. Ο Χοσέ Αντόνιο Ουρουτικοετσέα Μπενγκοετσέα, γνωστός και ως Χοσού Τερνέρα, συνελήφθη σήμερα (16.05.2019) στη Γαλλία.

Τη σύλληψη του ιστορικού ηγέτη της ΕΤΑ ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας. Συνελήφθη στο Σαλάνς των γαλλικών Άλπεων μετά την επιχείρηση που συντονίσθηκε με την συνεργασία της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η ισπανική αστυνομία τον αναζητούσε από το 2002, όταν πέρασε στην παρανομία για να αποφύγει την δίωξη για τον ρόλο του στη επίθεση κατά του στρατοπέδου της Εθνοφυλακής στην Σαραγόσα, στην βόρεια Ισπανία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά το 1987.

urrutikoetxea
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο Χοσού Τερνέρα, που κατά πληροφορίες είναι σοβαρά άρρωστος, είναι ο άνθρωπος που είχε διαβάσει την «τελική ανακοίνωση» για την διάλυση της οργάνωσης τον Μάιο 2018. Το ηχητικό ντοκουμέντο είχε αναρτηθεί στην πλατφόρμα της βασικής εφημερίδας Gara στο Ιντερνετ.

Η ETA ευθύνεται για τον θάνατο 800 ανθρώπων κατά την διάρκεια της εκστρατείας επιθέσεων για την αυτονομία της Χώρας των Βάσκων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν ποντάρει στον Σεμπαστιάν Λεκορνού για να βγάλει τη Γαλλία από το πολιτικό αδιέξοδο
Ο Εμανουέλ Μακρόν αναθέτει στον πιστό του συνεργάτη Σεμπαστιέν Λεκορνού την σχεδόν αδύνατη αποστολή να βρει έναν δημοσιονομικό συμβιβασμό και να αποτρέψει την κρίση
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκόρνου
Μέλος εγκληματικής οικογένειας ο δολοφόνος της Ουκρανής Ιρίνα Ζαρούτσκα στη Βόρεια Καρολίνα - Νέα στοιχεία
Με πλούσιο ποινικό μητρώο ο πατέρας και τα αδέλφια του 35χρονου Ντεκάρλο Μπράουν Τζούνιορ, που δολοφόνησε την 23χρονη μέσα στο τρένο - Ο ίδιος είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος τουλάχιστον 14 φορές στο παρελθόν
Φρικιαστικό βίντεο από δολοφονία Ουκρανής στη Βόρεια Καρολίνα
6