Κόσμος

Χτυπήθηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας – «Επλήγη σοβαρά» η μονάδα στη Νατάνζ

Τα επίπεδα ραδιενέργειας εκτός του χώρου παραμένουν φυσιολογικά, χωρίς εξωτερικό αντίκτυπο στον πληθυσμό ή στο περιβάλλον

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υπηρεσία έλαβε ενημέρωση νωρίς το πρωί για την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, η οποία περιλάμβανε πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

O ΔΟΑΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν για να εκτιμήσει τις ζημιές και τους πιθανούς κινδύνους μετά το χτύπημα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρόσι: Η μονάδα εμπλουτισμού καυσίμου στη Νατάνζ επλήγη σοβαρά. Το υπέργειο τμήμα του πιλοτικού εργοστασίου, όπου παραγόταν ουράνιο εμπλουτισμένο έως 60% U-235, καταστράφηκε, όπως και η ηλεκτροδοτική υποδομή (σταθμός, γεννήτριες, εφεδρικά συστήματα).

Δεν υπάρχει ένδειξη για φυσική καταστροφή στο υπόγειο τμήμα των εγκαταστάσεων, ωστόσο η διακοπή ρεύματος μπορεί να έχει προκαλέσει ζημιά στους φυγοκεντρητές. Τα επίπεδα ραδιενέργειας εκτός του χώρου παραμένουν φυσιολογικά, χωρίς εξωτερικό αντίκτυπο στον πληθυσμό ή στο περιβάλλον.

Εντός των εγκαταστάσεων, έχει σημειωθεί ραδιολογική και χημική επιμόλυνση, κυρίως από σωματίδια άλφα, τα οποία είναι διαχειρίσιμα με κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον, το Ιράν ανέφερε επιθέσεις σε δύο ακόμα περιοχές:

-Φορντό (μονάδα εμπλουτισμού)

-Ισφαχάν (εργοστάσια κατασκευής και μετατροπής καυσίμου, εμπλουτισμένης σκόνης UO₂)

Ο ΔΟΑΕ δεν διαθέτει ακόμη πλήρη εικόνα, αλλά επιβεβαιώνει ότι υπήρξε στρατιωτική δραστηριότητα κοντά σε αυτές τις εγκαταστάσεις, οι οποίες αρχικά δεν αποτελούσαν στόχο, ωστόσο φαίνεται να έχουν εμπλακεί.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ επανέλαβε με έμφαση ότι: «Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο επιθέσεων, ανεξαρτήτως συγκυριών»

Επικαλέστηκε σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Διάσκεψης του ΔΟΑΕ (όπως τα GC/44/RES/44 και GC/46/RES/533), τα οποία αναφέρουν ότι τέτοιες επιθέσεις παραβιάζουν τον Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το καταστατικό του ΔΟΑΕ.

Ο ΔΟΑΕ:

Έχει θέσει σε λειτουργία ειδική ομάδα παρακολούθησης με ανώτερα στελέχη σε 24ωρη ετοιμότητα,

Έχει ενισχύσει την επικοινωνία με ιρανικές αρχές και επιτόπιους επιθεωρητές,

Έχει διασφαλίσει ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας του προσωπικού,

Έχει δηλώσει έτοιμος να αποστείλει τεχνικούς εμπειρογνώμονες για ζητήματα ασφάλειας και πυρηνικής επιτήρησης.

Ο κ. Γκρόσι τόνισε ότι η μόνη βιώσιμη διέξοδος είναι ο διάλογος και η διπλωματία: «Ο ΔΟΑΕ παραμένει ουσιαστικό και μοναδικό τεχνικό φόρουμ για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της αποκλιμάκωσης μέσω τεκμηριωμένης συνεργασίας.»

Δήλωσε επίσης έτοιμος να ταξιδέψει άμεσα στο Ιράν και να συνδράμει προσωπικά στην εγγύηση της ασφάλειας, της μη διάδοσης και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

“Δεσμεύομαι προσωπικά —και εκ μέρους της Υπηρεσίας— να στηρίξω κάθε τεχνική και διπλωματική πρωτοβουλία που προάγει τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την ειρηνική επίλυση των πυρηνικών ζητημάτων του Ιράν”, σημείωσε

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο - Εντυπωσιακό σόου με drone και πυροτεχνήματα
Περίπου 80 επίσημες αντιπροσωπείες παραβρέθηκαν στην τελετή, από τις οποίες «40 είχαν επικεφαλής βασιλείς, πρίγκιπες, αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων»
REUTERS
8
Στη φυλακή 38χρονη για την «κλοπή του αιώνα» στο Λούβρο - Ήταν ο «δορυφόρος» της ληστρικής επιδρομής
Ένας Αλγερινός και ένας οδηγός ταξί, οι οποίοι είχαν ήδη συλληφθεί θεωρείται ότι είναι οι δύο που διέρρηξαν την γκαλερί «Apollon», αφαιρώντας σπάνια αντικείμενα αξίας άνω των 86 εκατομμυρίων ευρώ
Κόσμος στη γυάλινη Πυραμίδα του μουσείου του Λούβρου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, μια ανάσα από τις πυραμίδες της Γκίζας
Το μνημειώδες μουσείο που εκτείνεται σε σχεδόν 500.000 τ.μ. και είναι αφιερωμένο στον φαραωνικό πολιτισμό, στοίχισε περισσότερο από 1.000.000.000 δολάρια και απαίτησε τιτάνια έργα 20 ετών, τα οποία υποστήριξε οικονομικά και τεχνικά η Ιαπωνία
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
6