Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Υπέρ της οπλοκατοχής η πλειοψηφία των Καναδών

Υπέρ της οπλοκατοχής η πλειοψηφία των Καναδών

Οι Καναδοί στη μεγάλη πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης των μικρών πυροβόλων όπλων (περίστροφα, πιστόλια), σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με αφορμή τα μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση για να αποτρέψει την επανάληψη βίαιων επεισοδίων με πυροβολισμούς.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Nanos για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CTV δείχνει ότι σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 48%) θα στήριζε μια τέτοια πρόταση της κυβέρνησης. Άλλο ένα 19% δήλωσε ότι βλέπει την απαγόρευση “μάλλον θετικά”, αρκεί να εξαιρεθούν οι αστυνομικοί και όσοι είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια.

Αντιθέτως, ένα ποσοστό 31% διαφωνεί με την απαγόρευση. Στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ υπέρ της απαγόρευσης τάσσεται το 77% των κατοίκων. Μικρότερο είναι το ποσοστό που στηρίζει την πρόταση στον δυτικό Καναδά, φτάνοντας το 55%.

Οι φωνές υπέρ της επιβολής ελέγχων στην οπλοκατοχή πολλαπλασιάστηκαν μετά την επίθεση που σημειώθηκε στα τέλη Ιουλίου στο Τορόντο, τη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, όπου ένας 29χρονος άνδρας σκότωσε μια γυναίκα και ένα κοριτσάκι και τραυμάτισε άλλους 13 ανθρώπους. Από τις αρχές του έτους μόνο στο Τορόντο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 270 επεισόδια με πυροβολισμούς. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε διάφορες επιθέσεις στην πόλη και τα προάστιά της σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με την εφημερίδα Toronto Star. Τον Αύγουστο ένας άνδρας σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικούς στο Φρέντρικτον, στον ανατολικό Καναδά.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ζήτησε από την κυβέρνησή του να εξετάσει το ενδεχόμενο της πλήρους απαγόρευσης κατοχής μικρών πυροβόλων αλλά και τουφεκιών στον Καναδά.

Η δημοσκόπηση του Nanos διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,1%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις