Κόσμος

Υποβάθμιση σοκ της Τουρκίας από τη Moody’s – Έντονη αντίδραση της Άγκυρας

Σεισμός στην Τουρκία από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Moody's από "B1" σε "Ba3". Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί αρνητική προοπτική για την τουρκική οικονομία. Στα κάγκελα η Άγκυρα που κάνει λόγο για "περίεργη" απόφαση.

Η Moody’s υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στην βαθμίδα «Β1» από «Ba3», διατηρώντας παράλληλα «αρνητική» προοπτική.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου Moody’s , ο κίνδυνος κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί του και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από πλευράς του τουρκικού κράτους.

Τον περασμένο Αύγουστο η Moody’s είχε υποβαθμίσει και πάλι  την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε Ba3 –τρεις βαθμίδες στην κατηγορία ‘junk’ (σκουπίδια).

Σφοδρή αντίδραση από την Τουρκία

Σύμφωνα με το ΑΜΝΑ το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Moody’s δεν συμβαδίζει με τους οικονομικούς δείκτες της χώρας.

«Η απόφαση δεν συμβαδίζει με τους βασικούς δείκτες της τουρκικής οικονομίας και ως εκ τούτου εγείρει ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της ανάλυσης του οργανισμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα επιτεθεί στους οίκους Moody’s, Standrard & Poor’s και Fitch για τις επικρίσεις που διατυπώνουν σε βάρος της τουρκικής οικονομίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε ο Τζιμ Λόβελ σε ηλικία 97 ετών, ο αστροναύτης πίσω από το «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»
Ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, που οδήγησε το Apollo 13 σε μια θαυματουργή επιστροφή στη Γη το 1970, πέθανε σε ηλικία 97 ετών – Η BBC του αφιέρωσε έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό
Ο Τζιμ Λόβελ το 2006
Παρασκηνιακές συνομιλίες ΗΠΑ–Ρωσίας για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – «Παγώνουν» τα ρωσικά εδαφικά κέρδη
Σύμφωνα με το Bloomberg, Ουάσιγκτον και Μόσχα συζητούν σχέδιο συμφωνίας που θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός και θα παγίωνε τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν (αριστερά) και ο Ντόναλντ Τραμπ 1
Νετανιάχου σε Μερτς: Στόχος μας η απελευθέρωση της Γάζας από τη Χαμάς – Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αναστολή στρατιωτικών εξαγωγών στο Ισραήλ
Πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής διοίκησης στην περιοχή
Μπέντζαμιν Νετανιάχου - Φρίντριχ Μερτς 2
Γάζα: Το σχέδιο του Ισραήλ πρέπει να έχει «συνέπειες» στις σχέσεις με την ΕΕ, δηλώνει ο Αντόνιο Κόστα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Ισραήλ να επανεξετάσει την απόφασή του να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών με την ΕΕ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα 5