Κόσμος

Ζαχάροβα για ουκρανικό: Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να ορίσουν εκπρόσωπο για τις διαπραγματεύσεις

«Αυτή τη στιγμή οδηγούμαστε σε τελειοποίηση των ρωσοαμερικανικών επαφών», ανέφερε η Ζαχάροβα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός πυρετός για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία είναι σε ανοιχτή γραμμή.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσία περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ορίσουν έναν εκπρόσωπο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες γύρω από το ουκρανικό, και στη συνέχεια η Μόσχα θα σχηματίσει τη δική της διαπραγματευτική ομάδα.

«Όσον αφορά το θέμα της ειρηνικής διευθέτησης, είναι πολύπλοκο και απαιτεί λεπτομερή συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Εξακολουθούμε να περιμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να διορίσει έναν επίσημο εκπρόσωπο για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να σχηματίσει μια ομάδα διαπραγματευτών. Μετά από αυτό, θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε έναν συνομιλητή από τη ρωσική πλευρά», ήταν τα λόγια της Ζαχάροβα.

Οπως ανέφερε… «αυτή τη στιγμή οδηγούμαστε σε τελειοποίηση των ρωσοαμερικανικών επαφών, οι οποίες κυριολεκτικά διαλύθηκαν από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση. Έχει διοριστεί ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Ντάρτσιεφ, ο οποίος προφανώς θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση των επαφών και των δεσμών εκεί, επί τόπου».

Σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ουκρανία, η Ζαχάροβα είπε πως η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας θα είναι το ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς της.

«Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση κατά την οποία η Ουκρανία μπορεί να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας για τον εαυτό της. Δηλαδή, επιστρέφοντας στις ρίζες της κρατικής της υπόστασης, που κατοχυρώνονται στη διακήρυξη του 1990 για την κρατική της κυριαρχία. Μιλάμε για ένα ουδέτερο, αδέσμευτο, μη πυρηνικό καθεστώς, με απόρριψη της ναζιστικής ιδεολογίας. Για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώτα απ’ όλα των εθνοτικών Ρώσων και του ρωσόφωνου πληθυσμού. Αυτές είναι οι εγγυήσεις της ασφάλειάς σας», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας πως το καθεστώς του Κιέβου «ψάχνει σε λάθος μέρη» για τις εγγυήσεις του.

Η Μόσχα λέει ότι η ΕΕ παραμένει συγκρουσιακή 

Επίσης η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ακολουθεί μια συγκρουσιακή πορεία απέναντι στη Μόσχα αλλά οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει τη ρητορική τους προς τον ρεαλισμό.

Τα σχόλιά της αντανακλούν την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο μιας προσέγγισης μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ –μια γρήγορη μεταστροφή που έχει αναστατώσει την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι «ευρωπαϊκές ελίτ» καθοδηγούνται από ρωσοφοβία και οι ευρωπαϊκές χώρες οπλίζονται ξανά διότι δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερώσει από πριν τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την επίθεση στο Ιράν αλλά όχι τους Δημοκρατικούς
Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων για τους βομβαρδισμούς. Δεν συνέβη το ίδιο και με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους
Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική επίθεση στο Ιράν
O Τραμπ πάτησε το κουμπί του πολέμου: «Οι βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εξαλείφθηκαν» – «Θεμιτός στόχος κάθε Αμερικανός πολίτης ή στρατιώτης» απαντάει η Τεχεράνη
Όλα όσα είναι γνωστά για τις τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν που βομβάρδισαν οι ΗΠΑ με bunker-busters
Χάρτης με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που έπληξαν οι ΗΠΑ
Το Ιράν απαντά στα αμερικανικά χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις: Nέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ – Τουλάχιστον 16 τραυματίες σε Χάιφα και Τελ Αβίβ
Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανακοίνωση πως εκτοξεύθηκαν 30 πύραυλοι εναντίον του Ισραήλ με τις εικόνες από τον νέο βομβαρδισμό της Χάιφα να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Ερείπια στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ μετά από επίθεση του Ιράν