Κόσμος

Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τις 8 Μαΐου για μια ολιγοήμερη ρωσική κατάπαυση του πυρός

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες» ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για «πραγματική διπλωματία»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία δεν θέλει να περιμένει μέχρι τις 8 Μαΐου για να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Για κάποιον λόγο, υποτίθεται πως όλοι πρέπει να περιμένουν την 8η Μαΐου και μόνο τότε να υπάρξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία ώστε να διασφαλιστεί η ηρεμία για τον Πούτιν στη διάρκεια της παρέλασης», δήλωσε ο Βολοντίρι Ζελένσκι.

«Δίνουμε περισσότερη αξία στις ανθρώπινες ζωές, όχι στις παρελάσεις.

Πιστεύουμε πως ο κόσμος θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε μέχρι τις 8 Μαΐου.

Και η κατάπαυση του πυρός δεν θα πρέπει να είναι για λίγες ημέρες και να ξαναρχίσουν οι σκοτωμοί μετά», συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι ζήτησε «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες» ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για «πραγματική διπλωματία».

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα ουκρανικά ορυκτά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για την προνομιακή πρόσβαση των ΗΠΑ στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας. Επικαλούμενος την ενημέρωση που είχε από αξιωματούχους της ουκρανικής αντιπροσωπείας, ο Ζελένσκι είπε πως το υπό διαπραγμάτευση κείμενο έχει γίνει «πιο δίκαιο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, ιδίως των πολύτιμων σπάνιων γαιών, ως αποζημίωση για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε στο Κίεβο από τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο, τον Τζο Μπάιντεν, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ηχούν σειρήνες στο Ακρωτήρι Κύπρου - Εκκενώθηκαν δύο βρετανικές βάσεις, αναχαιτίστηκαν drones - Συναγερμός και στο αεροδρόμιο της Πάφου
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι χτύπησαν με βαλλιστικούς πυραύλους την Κύπρο - Εκκενώθηκε το αεροδρόμιο Πάφου μετά από εντοπισμό ύποπτου drone στον εναέριο χώρο του
Κόσμος έξω από το αεροδρόμιο της Πάφου
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ επιτέθηκαν χθες σε πυρηνικές εγκαταστάσεις – Διαψεύδει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
«Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανιχνευθεί αύξηση των επιπέδων ακτινοβολίας πάνω από τα συνήθη επίπεδα σε χώρες που συνορεύουν με το Ιράν», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι
ιραν