Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλεσε τους Ρώσους «ηλίθιους» αναφορικά με μια πρόταση για παύση των εχθροπραξιών σε κάποιες περιοχές του μετώπου στην Ουκρανία.
«Όπως είπαν σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, είναι έτοιμοι για εκεχειρία δύο ή τριών ημερών για να πάρουν τους νεκρούς από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νομίζω ότι είναι ηλίθιοι, επειδή η εκεχειρία έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν νεκροί. Δηλαδή, για αυτούς, πρόκειται για μια σύντομη παύση στον πόλεμο», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο UNIAN, ο Ζελένσκι μίλησε σε δημοσιογράφους και είπε πως η Ουκρανία δεν έχει αλλάξει την ατζέντα στο ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός.
Καθώς όπως σημείωσε πρόκειται για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή κρατουμένων και επιστροφή παιδιών και αμάχων. Όμως όπως τόνισε δεν φαίνεται από πλευράς Ρωσίας καμία πιθανότητα για κατάπαυση του πυρός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι πραγματικά επιθυμεί οι ΗΠΑ «να λάβουν ισχυρά μέτρα για να στείλουν ένα πακέτο κυρώσεων στη Γερουσία και να πιέσουν τους Ρώσους σε κατάπαυση του πυρός με ισχυρές κυρώσει.
Δεν το καταλαβαίνουν ακόμα με άλλο τρόπο. Και πιστεύουμε ότι αυτό είναι δίκαιο. Άλλωστε, έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που οι ΗΠΑ έδωσαν το σήμα τους για πλήρη κατάπαυση του πυρός και τους υποστηρίξαμε», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Ακόμη σημειώνει πως το «διήμερο ή τριήμερο παιχνίδι» της Ρωσίας είναι ένα παιχνίδι ρητορικής και πως αυτοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, όπως ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είναι «άνθρωποι λάθος επιπέδου».
Τέλος τόνισε πως η ρωσική πρόταση δεν έχει καμία σχέση με κατάπαυση του πυρός καθώς «αυτή τη στιγμή, σε άλλες περιοχές, ο πόλεμος συνεχίζεται. Σε όλες τις άλλες περιοχές. Και οι πολιτικές υποδομές και οι πολίτες δέχονται επιθέσεις με πυραύλους και drones».
Οι όροι της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός
Οι όροι που θέτει η Ρωσία για το ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός, περιλαμβάνουν την αποχώρηση των δυνάμεων της Ουκρανίας τόσο από το ρωσικό έδαφος, όσο και από τις περιφέρειες του Ντονμπάς (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ), και από τις νότιες περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια, εντός 30 ημερών.
«Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από αυτά τα εδάφη, θα ξεκινήσει και η κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να έχουν αποχωρήσει πλήρως», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο.
Μάλιστα, ζητά εγγυήσεις από το Κίεβο ότι θα απέχει από επιχειρήσεις δολιοφθοράς και «ανατρεπτικές δραστηριότητες», όπως τις χαρακτηρίζει, στο εσωτερικό της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ουκρανία διεξήγαγε μία από τις πιο σημαντικές μυστικές επιχειρήσεις του πολέμου, εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones μέσα από το ρωσικό έδαφος, πλήττοντας αεροπορικές βάσεις και καταστρέφοντας δεκάδες ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.
«Η διακοπή της κινητοποίησης και η έναρξη της αποστράτευσης» είναι άλλη μία από τις προϋποθέσεις για την κατάπαυση του πυρός στο έγγραφο που παρέδωσε η Ρωσία.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στο δεύτερο μέρος του υπομνήματος που υπέβαλε η ρωσική πλευρά, στο οποίο περιγράφονται όροι για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός.
Στο πρώτο μέρος, περιγράφονται όροι που σχετίζονται με την επίλυση των «βαθύτερων αιτιών» της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ρωσική αντιπροσωπεία. Σε αυτό το πρώτο μέρος, αναφέρεται ως όρος η «διεθνής νομική αναγνώριση της ενσωμάτωσης της Κριμαίας» στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και του Ντόνετσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.
Επίσης, σύμφωνα με το ρωσικό έγγραφο, η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, απαγορεύοντας στρατιωτικές συμμαχίες και ξένες βάσεις ή δυνάμεις στο έδαφός της, ενώ δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Επίσης, «η ρωσική γλώσσα πρέπει να αποκτήσει επίσημο καθεστώς και να διασφαλιστούν πλήρη δικαιώματα για τον ρωσόφωνο πληθυσμό», ζητά η Μόσχα.
Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, Μεντίνσκι και Ουμέροφ, πραγματοποίησαν κατ’ιδίαν συνάντηση πριν συναντηθούν οι δύο αντιπροσωπείες.
«Πριν από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση μεταξύ του Μεντίνσκι και του Ούμεροφ, η οποία διήρκεσε 2,5 ώρες. Αυτό προκαθόρισε την αποτελεσματική πορεία των περαιτέρω διαπραγματεύσεων», ανέφερε η πηγή.