Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ζοζέπ Μπορέλ: Τέλος στο καθεστώς διευκολύνσεων για την είσοδο Ρώσων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ζοζέπ Μπορέλ: Τέλος στο καθεστώς διευκολύνσεων για την είσοδο Ρώσων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Να άρουν το καθεστώς διευκόλυνσης στην έκδοση βίζας για τους Ρώσους πολίτες, που είχε συμφωνηθεί το 2007 ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Μόσχα – κατέληξαν οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η είσοδος Ρώσων πολιτών στις γειτονικές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέχει ρίσκο ασφάλειας.

Η άρση των διευκολύνσεων “θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα παίρνει περισσότερο χρόνο”, πρόσθεσε.

 

Όπως μεταδίδει μέσω Twitter ο δημοσιογράφος Dave Keating, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι αυτή η κοινή προσέγγιση της ΕΕ για τον τερματισμό της διευκόλυνσης στην έκδοση θεωρήσεων, θα αποτρέψει τους Ρώσους από το να συμμετέχουν στις «αγορές βίζας» Σένγκεν.

«Έχουμε δει πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αναψυχή και για ψώνια σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό δεν μπορεί να είναι business as usual», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ.

«Αυτός ο [συμβιβασμός] θα επιτρέψει τη χορήγηση βίζας σε ατομική βάση μετά από ενδελεχή αξιολόγηση κάθε μεμονωμένης περίπτωσης ή συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων… Δεν θέλουμε να αποκοπούμε από τους Ρώσους που είναι κατά του πολέμου στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε μια παραχώρηση προς τις ανατολικές χώρες μέλη της ΕΕ που είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα, ο Μπορέλ είπε πως οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες “μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην ΕΕ”.

Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες του χώρου Σένγκεν και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ρώσοι μέλη της κοινωνίας των πολιτών να μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην ΕΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις