Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που, όταν διαλύονται στο νερό μεταφέρουν ηλεκτρικά φορτία- θετικά ή αρνητικά-, και συμβάλλουν σε μια σειρά σημαντικών διεργασιών για την λειτουργία του οργανισμού μας.
Οι ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χλώριο, φώσφορος) διαλύονται στα σωματικά υγρά μας (αίμα, ιδρώτας, ούρα), ενώ βοηθούν στη ρύθμιση του pH στο αίμα, την ενυδάτωση του σώματος, καθώς και την φυσιολογική νοητική και μυϊκή λειτουργία, όπως είναι η η κίνηση των μυών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ανισορροπία των ηλεκτρολυτών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, προκαλώντας διάφορα προβλήματα, όπως αφυδάτωση, μυϊκές κράμπες, εξάντληση, πονοκέφαλο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
Όπως είναι γνωστό, οι ηλεκτρολύτες χάνονται μέσω του ιδρώτα κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης. Κάτι το οποίο, όμως, συμβαίνει και την περίοδο του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, συνεπώς, η αναπλήρωσή τους είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει είτε μέσω ενεργειακών ποτών, είτε μέσω της διατροφής.
Δείτε ποια πέντε τρόφιμα, που είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες, έτσι ώστε ο οργανισμός σας να παραμείνει ενυδατωμένος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπανάνες
Η μπανάνα είναι μια από τις καλύτερες πηγές καλίου. Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της μπανάνας είναι ότι περιέχει φυτικές ίνες, που βοηθούν στην υγιή πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Καρπούζι
Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο δροσιστικά φρούτα του καλοκαιριού και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ιδιαίτερα σε κάλιο και μαγνήσιο. Τα συγκεκριμένα μέταλλα είναι σημαντικά για την υγιή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και των μυών. Επίσης, το καρπούζι περιέχει βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τα κύτταρα απέναντι στο οξειδωτικό στρες.
Αγγούρια
Τα αγγούρια είναι ένα ακόμη τρόφιμο πλούσιο σε νερό. Τα αγγούρια περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο, και η κατανάλωσή τους βοηθά στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών μετά από αυξημένη εφίδρωση. Επιπρόσθετα, τα αγγούρια περιέχουν λίγες θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά ιδανική επιλογή και για απώλεια βάρους.
Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλίου, που είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, ενώ το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Σπανάκι
Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, αποτρέποντας την δυσκοιλιότητα, ενώ είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία των οστών και του νευρικού συστήματος.