Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

«Οι Χωρικοί» από 4 Ιανουαρίου στο σινεμά και σύντομα αποκλειστικά στο Cinobo

«Οι Χωρικοί» από 4 Ιανουαρίου στο σινεμά και σύντομα αποκλειστικά στο Cinobo

Πανέμορφη αισθητικά και αξιοθαύμαστη τεχνικά, η νέα ταινία της ομάδας που μας έδωσε το «Loving Vincent» είναι ένα υπερθέαμα που μετατρέπει χιλιάδες ελαιογραφίες σε κινούμενες εικόνες, για τη μεταφορά του βιβλίου του βραβευμένου με Νόμπελ Βλάντισλαβ Ρέιμοντ, έρχεται στο σινεμά και σύντομα αποκλεισιτκά στο Cinobo.

Μια νεαρή επαρχιώτισσα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερό της πλούσιο κτηνοτρόφο, παρά τον έρωτά της για τον γιο του.

Σύντομα, θα γίνει αντικείμενο ζήλιας και έχθρας από τους υπόλοιπους χωρικούς και θα χρειαστεί να παλέψει για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της.

Με φόντο την Πολωνία των αρχών του 20ου αιώνα, οι ιστορίες των χωρικών ξεδιπλώνονται καθώς οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη.

Όπως αναφέρει στο σημείωμά της η σκηνοθέτιδο της ταινίας, Ντορότα Κομπιέλα, «ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το βιβλίο Οι Χωρικοί στο λύκειο, σε ηλικία 17 ετών, γιατί διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της Πολωνίας.

Το ξανασυνάντησα πολλά χρόνια αργότερα, ακούγοντας ένα audiobook ενώ ζωγράφιζα ένα πλάνο για την προηγούμενη ταινία μου, Loving Vincent.

 

Το να το ακούς ως ενήλικας ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Αυτό που με εντυπωσίασε ως animator και σκηνοθέτιδα ήταν τα στοιχεία που δεν με εντυπωσίασαν ως έφηβη: η ηρωική περιγραφή μιας χρονιάς στην κοινοτική ζωή, η ποιητική απεικόνιση της φύσης, και οι περήφανοι και σκληροί αγώνες των χαρακτήρων, διανθισμένοι με σχολαστικές στιγμές τρυφερότητας και συγκλονιστικές προσωπικές τραγωδίες.

Φαντάστηκα το πώς θα μπορούσα να σεβαστώ αυτό που είχε δημιουργήσει ο Βλάντισλαβ Ρέιμοντ με τόση ευσέβεια και αγάπη: πώς να δείξω αυτές τις περίπλοκες περιγραφές της φύσης, αυτή την απόλαυση στη ζωή, τη φύση, τη γη και την ανθρώπινη φύση: μετατρέποντάς τες ξανά σε μια ταινία μεγάλου μήκους με την τεχνική της ζωγραφικής κινουμένων σχεδίων.».

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα, Χιού Βέλχμαν
Φωτογραφία: Ράντοσλαβ Λάτζουκ, Καμίλ Πόλακ, Σιμόν Κουριάτα
Διεύθυνση animation: Πιότρ Ντομίνιακ
Μοντάζ: Ντορότα Κομπιέλα, Πατρίσια Πιρόγκ, Μίκι Βέσελ
Διεύθυνση παραγωγής: Ελβίρα Πλούτα
Κοστούμια: Καταρζίνα Λεβίνσκα
Μουσική: Λούκας «L.U.C.» Ροστκόφσκι
Ήχος: Μίκαλ Γιανκόφσκι
Μακιγιάζ: Βάλντεμαρ Ποκρόμσκι, Μιροσλάβα Βόζτσακ
Παραγωγή: Σον Μπόμπιτ, Χιου Βέλχμαν
Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρωταγωνιστούν: Καμίλα Ουρζεντόφσκα, Ρόμπερτ Γκουλάτσικ, Μιροσλάβ Μπάκα
Διάρκεια: 114’
Χώρα, Έτος Παραγωγής: Πολωνία, 2023.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις