Lifestyle

Τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση αγγουριών για την υγεία μας

Εκτός από την φρεσκάδα που προσφέρει στο ουρανίσκο, το αγγούρι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό μας

Το αγγούρι είναι ένα από τα πιο δροσιστικά λαχανικά και ένα από τα συστατικά της χωριάτικης σαλάτας.

Επίσης, το αγγούρι αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για την υγεία μας, γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. 

Δεν είναι τυχαίο που συχνά περιλαμβάνεται σε προγράμματα διατροφής που αφορούν σε δίαιτες αποτοξίνωσης και απώλειας βάρους, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό, έχοντας, παράλληλα, λίγες θερμίδες. 

Εκτός, όμως, από την φρεσκάδα που προσφέρει στο ουρανίσκο, το αγγούρι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό μας.

Παρακάτω, ακολουθούν επτά οφέλη της κατανάλωσης αγγουριών που ίσως δεν γνωρίζατε.

Ενυδατώνει τον οργανισμό

Το αγγούρι αποτελείται από περίπου 95% νερό. Έτσι, το αγγούρι συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που το θερμόμετρο σκαρφαλώνει στα ύψη.

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη λειτουργία των νεφρών και τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Αν παραλείπετε να πίνετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, μπορείτε να φτιάξετε ένα πρωινό smoothie, προσθέτοντας αγγούρι.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το αγγούρι περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, φλαβονοειδή και τανίνες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι βλαβερά μόρια που συνδέονται με τη γήρανση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το αγγούρι, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προάγει την συνολική υγεία και ευεξία.

Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Τα αγγούρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς προσθήκη υδατανθράκων που μπορούν να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος.

Επομένως, η κατανάλωση αγγουριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή θέλουν να προλάβουν την εμφάνιση του, το αγγούρι αποτελεί μια καλή επιλογή για να το προσθέσουν στην καθημερινή διατροφή τους.

Βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους

Το αγγούρι έχει ελάχιστες θερμίδες, περίπου 16 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε νερό και φυτικές ίνες, προκαλεί αίσθημα κορεσμού, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με επιπρόσθετες θερμίδες. Συνεπώς, μπορείτε να το καταναλώσετε και ως σνακ, σε περίπτωση που επιθυμείτε να χάσετε κιλά.

Αναζωογονεί την κουρασμένη επιδερμίδα

Το αγγούρι χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και για την την περιποίηση της επιδερμίδας. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στη μείωση των ερεθισμών, των μαύρων κύκλων και του πρηξίματος γύρω από τα μάτια. Έτσι, η τοπική χρήση του αναζωογονεί την κουρασμένη επιδερμίδα του προσώπου. 

Συμβάλλει στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Το νερό στο αγγούρι βοηθά το σώμα να διασπά τα τρόφιμα και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες που περιέχει, ιδιαίτερα όταν το καταναλώνουμε με τη φλούδα του, βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Δυναμώνει τα οστά

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην φυσιολογική  πήξη του αίματος και ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου στα οστά, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης. Κατά συνέπεια, η τακτική κατανάλωση αγγουριών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση υγιών οστών, ιδιαίτερα σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Lifestyle
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Lifestyle: Περισσότερα άρθρα