Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Βασιλιάδες, πολεμιστές, έμποροι και φιλόσοφοι «ζωντανεύουν» για να μας διδάξουν

Βασιλιάδες, πολεμιστές, έμποροι και φιλόσοφοι «ζωντανεύουν» για να μας διδάξουν

Πόσες φορές δεν έχουμε πει «θα το γράψει η ιστορία», ή διαπιστώσει πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται»; Αρκετά από αυτά που συμβαίνουν έχουν συμβεί και παλαιότερα, μόνο που ξεχνάμε τα όποια μαθήματα, θετικά ή αρνητικά, προκύπτουν από το «ξεφύλλισμα» της ιστορίας.

Ίσως όμως, τώρα είναι ευκαιρία να φρεσκάρουμε λίγο τις γνώσεις μας παρακολουθώντας τον «Αρχαίο κόσμο» μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, σε μία συμπαραγωγή του σταθμού με το BBC.

Βασιλιάδες και πολεμιστές, αλλά και έμποροι και φιλόσοφοι «ζωντανεύουν» λοιπόν για να μας δείξουν πώς οι Αρχαίοι Κόσμοι, με τα λαμπρά αλλά και τα μελανά τους σημεία, διαμόρφωσαν τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Και ενδεχομένως έτσι να κατανοήσουμε αρκετά από αυτά που έχουν συμβεί ή, ακόμα πιο σημαντικό, να αποφύγουμε να ακολουθήσουμε τα ίδια λάθη… και πάθη!

Από αυτό το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 10 το βράδυ ο ΣΚΑΪ ξεκινά να προβάλλει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αρχαίοι κόσμοι» ξεναγώντας τους τηλεθεατές σ’ ένα ταξίδι ιστορικής ανακάλυψης: από τη γέννηση των εθνών και της ίδιας της έννοιας της εθνικής ταυτότητας, ως την ανάπτυξη της θρησκείας και τις πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα στη δύναμη και τη θέληση, το νόμο και την κοινωνική ελευθερία.

Το ντοκιμαντέρ εκτείνεται σε τρεις ηπείρους, με σταθμούς στη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, το ρωσικό Καύκασο, τη Μεσόγειο και αλλού, καταγράφοντας εικόνες και απόψεις από το Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο ,το Πακιστάν, αλλά και κράτη της Ευρώπης. Ιστορικοί, αρχαιολόγοι και άλλοι ειδικοί μιλούν για τις πρώτες πόλεις της Εποχής του Χαλκού, τους Περσικούς Πολέμους, τον Μ. Αλέξανδρο και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ ο αρχαιολόγος και ιστορικός Richard Miles προσπαθεί να διερευνήσει πώς προέκυψε η μεγαλύτερη εξέλιξη του ανθρώπινου είδους: ο πολιτισμός. Το ταξίδι ξεκινάει από το Ούρουκ «τη μητέρα όλων των πόλεων» που βρίσκεται στο νότιο Ιράκ και συνεχίζει στη Συρία, την Αίγυπτο, την Ανατολία και την Ελλάδα. Οι «Αρχαίοι κόσμοι» έρχονται στις οθόνες μας κι ίσως μέσα από αυτούς μάθουμε αρκετά που θα μας ωφελήσουν για το σήμερα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Π. Τατσόπουλος στο ΣΚΑΪ: Απύθμενο το θράσος του Μουλόπουλου να λέει για συνεργασία μου με τη ΧΑ

Οι δηλώσεις του Κώστα Βουτσά για την Χρυσή Αυγή και η προκλητική απάντηση του Παναγιώταρου!

Για ποιους παρουσιαστές ξημερώνει ευχάριστα και για ποιους… δύσκολα!

Έρχεται νέα εκπομπή στον ΣΚΑΪ

 

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε