Κυριακή, 16 Ιουν.
27oC Αθήνα

Τα νέα σχέδια της Ehret+Klein μετά την ανάπλαση του πρώην ακινήτου του ΔΟΛ

Τα νέα σχέδια της Ehret+Klein μετά την ανάπλαση του πρώην ακινήτου του ΔΟΛ

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες φαίνεται ότι έχει εντοπίσει η γερμανική εταιρεία ehret + klein στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς μετά την ανάπλαση του ακινήτου του πρώην ΔΟΛ, που αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια στην Αθήνα, τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει αντίστοιχα projects και στη Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση και την παρουσία του πλήρως ανακαινισμένου κτιρίου, οι Michael Ehret και Stefan Klein, διευθύνοντες σύμβουλοι της Ehret+Klein Greece, δήλωσαν ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη πιο ανερχόμενη αγορά  ακινήτων μετά την Αθήνα. Αν και ακόμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια, υποστήριξαν πως σίγουρα θα δραστηριοποιηθούν στη πόλη αν εντοπίσουν κάποια αξιόλογη ευκαιρία.

Η Ελλάδα, εξάλλου, είναι η πρώτη χώρα όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, εκτός Γερμανίας, με τους επιτελείς της να βλέπουν μεγάλες προοπτικές στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς όπως τόνισαν: «οι τιμές των ακινήτων στη χώρα είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές και το κτιριακό απόθεμα της Αθήνας είναι παλιό. Δεν μας ενδιαφέρουν τόσο καινούρια κτίρια εκ του μηδενός όσο οι αναπλάσεις παλιότερων κτιρίων όπου ήδη έχουμε μεγάλη εμπειρία και στη Γερμανία».

Στόχος της γερμανικής εταιρείας ακινήτων είναι να προσφέρει στην αγορά προϊόν το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη, όπως είναι οι προσιτές κατοικίες ( affordable housing) οι οποίες θα απευθύνονται σε φοιτητές ή εργαζόμενους. Συνεχίζει λοιπόν να βολιδοσκοπεί το κέντρο και περιοχές όπως τα Εξάρχεια αλλά εξετάζει και projects που βρίσκονται στα προάστιά του.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο έργο της εταιρείας είναι στο κέντρο του λεγόμενου εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, που περικλείεται από την πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Ομονοίας και το εμπορικό κέντρο. Η περίοδος κατασκευής του ιστορικού κτιρίου που έγινε με τη συνεργασία της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, Parostec ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με εσωτερικές κατεδαφίσεις και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024.

Έχει μισθωθεί πλήρως στη ΔΕΗ, η οποία έχει συμβόλαιο για τρία χρόνια, ενώ μέχρι τα τέλη Μαΐου θα ολοκληρωθεί η μετέγκατασταση των εργαζομένων. Ο συνολικός χώρος ενοικίασης είναι 3.074,11 τ.μ. και αποτελείται από 8 ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων, και ένα ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ.

Το κόστος της ανάπλασης ξεπέρασε τα 8,5 εκατ. ευρώ, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος αγοράς του. Η βιωσιμότητα του κτιρίου αποδεικνύεται από το γεγονός πως κατά την ανακαίνισή του χρησιμοποιήθηκαν αρκετά υπάρχοντα οικοδομικά υλικά, μειώνοντας έτσι κατά 60% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με το αν γίνονταν νέες κατασκευές. Επιπλέον, πιστοποιήθηκε κατά τη μέθοδο «BREEAM», με αξιολόγηση «ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ».

Η γερμανική εταιρεία επέλεξε την Ελλάδα για τέσσερις βασικούς λόγους, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Michael Ehret και Stefan Klein. Πρώτον έχουν προσωπικές σχέσεις με τη χώρα πάνω από 30 χρόνια. Δεύτερον, διότι μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχει πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες στον τομέα του real estate και με τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία τους ελπίζουν να βοηθήσουν τη χώρα και την Αθήνα να αναπτυχθεί βιώσιμα και να πετύχει τον μετασχηματισμό της.

Τρίτον, διότι έχουν ένα μεγάλο και αξιόπιστο δίκτυο συνεργατών, το οποίο τους διευκολύνει να υλοποιήσουν τα έργα τους. Μάλιστα, ανέφεραν πως η Ελλάδα είναι η πρώτη μη γερμανόφωνη χώρα που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Και «τέταρτον, γιατί μας αρέσει πολύ να συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η ehret+klein

Η ehret+klein είναι μια εταιρεία την οποία διαχειρίζονται οι ιδιοκτήτες της και συνδυάζει δύο επαγγελματικούς κλάδους, αυτόν της διαχείρισης – ανάπλασης μεμονωμένων ακινήτων και χαρτοφυλακίων ακινήτων για τρίτους πελάτες και αυτόν της κατασκευής και ανάπτυξης για την ίδια και τρίτους επενδυτές.

Συνδέοντας αυτούς τους δύο επαγγελματικούς κλάδους, η ehret+klein προσφέρει τελικά το πλήρες φάσμα υπηρεσιών για ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός ακινήτου, έχοντας μέχρι σήμερα διαχειριστεί και αναπτύξει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω 1,6 δισ. ευρώ στη Γερμανία.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις