Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Το στοιχειωμένο οικόπεδο του ΤΑΙΠΕΔ στο Πόρτο Χέλι

Το στοιχειωμένο οικόπεδο του ΤΑΙΠΕΔ στο Πόρτο Χέλι

Άδοξο τέλος είχε για ακόμη μια φορά ο διαγωνισμός για τo ακίνητο – φιλέτο των 627 στρεμμάτων στην περιοχή «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν ικανοποιήθηκε με τη βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε η Γούτος Οικοδομική Ε.Ε., η μόνο εταιρεία που ενδιαφέρθηκε και συμμετείχε στον διαγωνισμό για την εν λόγω έκταση.

Η αρχική προσφορά που κατατέθηκε από την εταιρεία συμφερόντων της κτηματομεσιτικής οικογένειας Γούτου, η οποία δραστηριοποιείται δεκαετίες στην περιοχή, κινήθηκε στα επίπεδα των 5.000.000 ευρώ. Ποσό ωστόσο που θεωρήθηκε εξαιρετικά χαμηλό για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ο ανεξάρτητος εκτιμητής, προσδιόρισε την αξία του ακινήτου στο Πόρτο Χέλι σε επίπεδα τετραπλάσια, ήτοι στα 20.000.000 ευρώ.

Δεδομένου μάλιστα ότι το ΤΑΙΠΕΔ από τους ειδικούς νόμους και το καταστατικό του δεν δύναται να δώσει το ακίνητο σε τιμή χαμηλότερη από την εκτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή, το οδήγησε να ζητήσει νέα βελτιωμένη προσφορά, η οποία εν τέλει δεν το ικανοποίησε με αποτέλεσμα να πάει σε νέο διαγωνισμό.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά διαγωνισμό, ο οποίος πέφτει στο κενό, καθώς το 2015 είχε ξεκινήσει η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία αλλά το 2016, το Ταμείο την «πάγωσε» εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τις δασικές αρχές. Οι συνθήκες ωστόσο αυτή τη φορά φαινόταν ότι είχαν ωριμάσει, καθώς το Πόρτο Χέλι τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε ένα ισχυρό επενδυτικό «hot spot», με τους ξένους επενδυτές να βάζουν στο στόχαστρό τους κάθε διαθέσιμο οικόπεδο.

Η Golden Land Goutos, η οποία έφτασε πολύ κοντά στο να αποκτήσει το περιβόητο οικόπεδο, είναι ευρέως γνωστή και ιδιαίτερα ισχυρή στην περιοχή. Συγκεκριμένα, έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη ενός πολυτελούς resort που θα φέρει το brand Six Senses και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το 2026. Παράλληλα, το όνομα της εταιρείας έχει συνδεθεί με τον Πολ Κόλσον, τον γνωστό Ιρλανδό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος έχει αγοράσει εκτός από τα δύο ξενοδοχεία «AKS Hinitsa Bay» και «AKS Porto Heli» και το ακριβότερο οικόπεδο στην περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει και το γνωστό ιδιωτικό αεροδρόμιο, που ήταν στην ιδιοκτησία της εταιρείας Τάσος Αλεξίου ΑΕ.

Την ώρα, που έντονες ήταν οι φήμες ότι ο Ιρλανδός επιχειρηματίας ενδιαφερόταν για την απόκτηση της Βερβερόντας και τη δημιουργία ιδιωτικού αεροδρομίου, φήμες που φούντωσαν όταν κατέθεσε τη μοναδική προσφορά η Golden Land Goutos, λόγω των στενών σχέσεων τους. Ωστόσο, η εταιρεία διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Κόλσον ενδιαφερόταν για το ακίνητο και ότι υπήρχαν σκέψεις για τη δημιουργία αεροδρομίου.

Ο διαγωνισμός ωστόσο είχε προκαλέσει και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, με τους κατοίκους της και τους τοπικούς φορείς να ανησυχούν για την υπερδόμηση της περιοχής και την αλλοίωση του φυσικού της κάλους. Οι ανησυχίες αυτές βασίζονταν στο γεγονός ότι από την πρόσκληση υποβολής προσφοράς απουσίαζε η αναφορά στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητ, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται και από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Το ακίνητο αποτελεί το απόλυτο «φιλέτο», καθώς έχει συνολική έκταση 627 στρεμμάτων και έχει σχήμα επιμήκους πολυγώνου με μεγάλη πρόσοψη προς την παραλία με την οποία όμως δεν συνορεύει. Τα νότια όριά του εκτείνονται σχεδόν σε όλο το πλάτος της λιμνοθάλασσας σε μήκος περί τα 2.600 μ. και συνορεύουν με τα όρια του οικισμού στο Πόρτο Χέλι. Το μεγαλύτερο τμήμα του αποτελείται από χέρσες εκτάσεις με θαμνώδη ή καθόλου βλάστηση. Στα βόρεια η έκταση εκτείνεται στις πλαγιές των λόφων βόρεια από το Πόρτο Χέλι με θέα προς τη θάλασσα.

 

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις