Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Εκλογή Μακρόν: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη του

Εκλογή Μακρόν: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη του

Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας συνδέεται άμεσα με την Ελλάδα. Και αυτό γιατί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, λίγες μέρες πριν από την εκλογή του, υποσχέθηκε ότι θα είναι συμμαχος της χώρας μας στη μάχη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

“Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη” δήλωσε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (05.05.2017) στο Mediapart ο Εμανουέλ Μακρόν στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, πια, υποσχέθηκε ότι θα ηγηθεί της «μάχης» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

“Είμαι υπέρμαχος της αρχής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους του σχεδίου και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Η μια επιλογή είναι να κάνουμε αυτό, η άλλη είναι να πάρουμε τη συλλογική απόφαση, να ηγηθούμε αυτού του αγώνα…”, επισήμανε ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών. “Θα ηγηθώ αυτού του αγώνα, καθώς πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο και θα αποκαταστήσει την συλλογική μας αξιοπιστία”, δήλωσε.

Για τον επικρατέστερο – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – νικητή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών “δεν υπάρχει καμία πιθανότητα (για την Ελλάδα) να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους”.

Μοσκοβισί: Θα είναι σύμμαχος της Ελλάδας

Βέβαιος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, ως πρόεδρος της Γαλλίας, θα συνεχίσει την πολιτική Ολάντ και θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας, εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τον Εμμανουέλ Μακρόν πρόεδρο, ναι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει στη Γαλλία μια χώρα φίλη, έναν πρόεδρο φίλο και μία κυβέρνηση φίλη και να γιατί αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές για τους Έλληνες», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και στον απεσταλμένο του Γιώργο Κουβαρά πριν από τον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Ο κοινοτικός επίτροπος στάθηκε και στο γεγονός πως συνεργάστηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν στο παρελθόν, άλλωστε και οι δυο ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, όταν εκείνος προεξελέγη πρόεδροος της Γαλλίας, σημειώνοντας πως οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Γνωρίζω πολύ καλά τον Εμμανουέλ Μακρόν, δουλέψαμε μαζί όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών, όταν ήταν Γενικός Γραμματέας δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ, για να βρούμε θετικές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα, για την Ελλάδα», τόνισε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε εμμέσως και στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση μέσα στην εβδομάδα. «Το να είσαι φίλος της Ελλάδας σημαίνει από την μία να ενθαρρύνεις τις υποχρεώσεις και τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος αλλά χρειάζεται επίσης από την άλλη και η αλληλεγγύη των εταίρων της», τόνισε με νόημα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε