Αγορές

Wall Street: Ο Σεπτέμβριος ξεκινά με απώλειες – Πτώση 250 μονάδων για τον Dow

Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για δασμούς και αποδόσεις ομολόγων

Με πτώση περίπου 250 μονάδων κλείνει ο Dow της Wall Street σήμερα (3.9.2025), ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο με ανησυχίες για τους δασμούς και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο Dow Jones Industrial Average της Wall Street έκλεισε με πτώση 249,07 μονάδων, ή 0,55%, στα 45.295,81. Παράλληλα, ο S&P 500 υποχώρησε 0,69% και έκλεισε στα 6.415,54, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,82% και έκλεισε στα 21.279,63.

Οι επενδυτές πραγματοποίησαν κέρδη από τις μετοχές που σημείωσαν άνοδο στην αγορά με το ανεπίσημο τέλος της θερινής περιόδου. Οι μετοχές της Nvidia, για παράδειγμα, έκλεισαν με πτώση περίπου 2%, ενώ άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon και η Apple, σημείωσαν πτώση περίπου 1%.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού εφετείου την Παρασκευή (29.8.2025) ότι οι περισσότεροι από τους παγκόσμιους δασμούς του Τραμπ είναι παράνομοι. Το Εφετείο των ΗΠΑ για τον Ομοσπονδιακό Κύκλο αποφάσισε με ψήφους 7-4 ότι μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να επιβάλλει εκτεταμένους δασμούς. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την απόφαση «εξαιρετικά κομματική» και δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν επίσης την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου αυξήθηκε στο 4,27%, ενώ η απόδοση των 30ετών ομολόγων ξεπέρασε το 4,97%.

Οι επενδυτές σε ομόλογα ώθησαν τις αποδόσεις προς τα πάνω, λόγω της προοπτικής ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να επιστρέψουν τα δισεκατομμύρια που εισέπραξαν από τους δασμούς, επιδεινώνοντας την ήδη τεταμένη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Αγορές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Αγορές: Περισσότερα άρθρα
Με πτώση άνοιξαν οι αμερικανικές αγορές – Άνοδο καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων
Στις αμερικανικές αγορές, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 0,9% στις 10:01 π.μ. στη Νέα Υόρκη, με όλες τις 11 ομάδες του κλάδου να διαπραγματεύονται χαμηλότερα, με επικεφαλής τις εταιρείες τεχνολογίας
Stock market and exchange, chart and numbers
Σε αναταραχή οι αγορές της Βρετανίας: Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων, στα τάρταρα η λίρα και το χρηματιστήριο του Λονδίνου
Η απόδοση του 30ετούς χρυσού ομολόγου που φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο αυτού του αιώνα σίγουρα δεν αποτελεί καλή διαφήμιση για το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου
Σε αναταραχή οι αγορές της Βρετανίας: Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων, στα τάρταρα η λίρα και το χρηματιστήριο του Λονδίνου