Οικονομία

Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για τα δάνεια – Ρήτρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που απασχολούν από έναν έως και 500 εργαζομένους. Το μέτρο ονομάζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» και οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση εκτός των άλλων να μην κάνουν απολύσεις. Από σήμερα – εκτός απρόοπτου – θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Το ποσό προβλέπεται να ανέλθει σε 1 δισ. και το δάνειο θα έχει 5ετή διάρκεια με τον ένα χρόνο να είναι περίοδος χάριτος και το επιτόκιο ιδιαίτερα προνομιακό.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αιτήσεις χωρίς να γνωρίζουν τα κριτήρια «επιλεξιμότητας», τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι «εξατομικευμένα». Θα ανακοινωθούν αφού κλείσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων και πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν ακριβώς στη βάση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος τυποποιημένων κριτηρίων.  

Click4more Θετική έκπληξη στα έσοδα τον Μάρτιο – Έρχονται μέτρα για τουρισμό, ενέργεια, ακτοπλοΐα, ναυτιλία

Οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας αναμένεται να κλείσουν στις 10 Απριλίου. Στη συνέχεια όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα ανακοινωθεί η κατανομή των κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι ενισχύσεις θα καταβληθεί προσπάθεια να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το τέλος Απριλίου.  

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι η δήλωση του IBAN των επιχειρήσεων, αν δεν έχουν ήδη δηλώσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ. Οιενισχύσεις θα καταβληθούν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελούμενων, μέσω Taxis αλλά και η υποχρέωση εξόφλησής τους θα περάσει στο Taxis. Πρακτικά λοιπόν θα πρόκειται για μια βεβαιωμένη στην εφορία οφειλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση αθέτησης επιστροφής των ενισχύσεων σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών, μετά από περίοδο χάριτος ενός έτους.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Ας δούμε τις λεπτομέρειες που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει, όπως είπαμε, όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
  • Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
  • Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
  • Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης- θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
  • Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
  • Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΕΚΤ: Yπέρ αυστηρών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών κανόνων τάσσεται ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης
Η Ευρώπη θα πρέπει να ελέγξει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των κανονισμών της και να καταργήσει σταδιακά ορισμένους από τους παλαιότερους δήλωσε ο Μάρτιν Κότσερ
European Central Bank policymaker Martin Kocher holds his first press conference as head of the Austrian National Bank (OeNB), in Vienna, Austria, September 12, 2025
Eurelectric: Η ενίσχυση της ζήτησης και της ευελιξίας στην ηλεκτρική ενέργεια είναι κομβικής σημασίας για να αξιοποιηθούν τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης
Το Power Barometer 2025 της Eurelectric καταδεικνύει μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καθαρής ενέργειας και ΑΠΕ
Πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας
Η Τράπεζα της Αγγλίας και ο ΟΟΣΑ προειδοποιούν σοβαρά για τον ασταθή πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ πιο άκαμπτος από ό,τι είχε προβλέψει στην τελευταία του πρόβλεψη τον Ιούνιο και υψηλότερος από οποιοδήποτε άλλο έθνος της G-7 τα επόμενα χρόνια
Inflation and the economic crisis. Financial market crash. The Red arrow on the chart is pointing Up. Golden Stack Coins With Red Arrow Showing Upward Direction for the higher inflation concept.