Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αύξηση επιτοκίων: Η Fed «τραβάει χειρόφρενο» αλλά η ΕΚΤ συνεχίζει – Νέα ανησυχία για τον πληθωρισμό

Αύξηση επιτοκίων: Η Fed «τραβάει χειρόφρενο» αλλά η ΕΚΤ συνεχίζει – Νέα ανησυχία για τον πληθωρισμό

Οι αγορές πανηγυρίζουν για την υποχώρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα των 2 τελευταίων ετών, προεξοφλώντας ταυτόχρονα το πάγωμα των αυξήσεων επιτοκίων από την Fed. 

Στον αντίποδα η ΕΚΤ δεν δείχνει να συμμερίζεται την μερική αισιοδοξία που υπάρχει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και προχωρεί αύριο σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την φορά, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει την αποφασιστικότητά της στην προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού.

Οι αγορές πάντως έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ευελπιστώντας ότι θα δώσει ένα σήμα για το τέλος του κύκλο των αυξήσεων, έστω και αν αυτό είναι για το άμεσο μέλλον. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επίκειται μία ακόμη αύξηση, πιθανότατα τον Ιούλιο επίσης κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε σημαντικά τον Μάιο με την οικονομία ωστόσο των 20 χωρών – μελών να έχει εισέλθει σε ύφεση, κάτι που ενισχύει το σενάριο ότι πλησιάζει το τέλος του ταχύτερου κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων στην 25ετή ιστορία της ΕΚΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδα που θα συμβάλλουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, εκείνο που δείχνει να προκαλεί ανησυχία στην ΕΚΤ είναι ο υψηλός δομικός πληθωρισμός που στο 5,3%, λόγο χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ. Ο ρυθμός των μισθολογικών αυξήσεων είναι διπλάσιος του ρυθμού που συνάδει με τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Ανησυχητικές ενδείξεις

Πάντως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αναταραχή στις αγορές ενέργειας, με αναστροφή της τάσης για την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία ενώ κινούνταν στα επίπεδα των 23 ευρώ η μεγαβατώρα έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα και είναι κοντά στα 36 ευρώ.

Ανάλογη κίνηση χθες και για την τιμή του πετρελαίου που κάλυψε σχεδόν το σύνολο των χθεσινών απωλειών. Έτσι το Brent πλέον κινείται πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, αλλά παραμένει μέσα στα στενά όρια των 72 έως 77 δολαρίων που κινείται ότι αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η ανοδική αυτή τάση και για τα δύο βασικά ενεργειακά προϊόντα οφείλεται στις εκτιμήσεις που υπάρχουν για αύξηση της ζήτησης εν μέσω καλοκαιριού. Για το μεν φυσικό αέριο η άνοδος οφείλεται στις αυξημένες θερμοκρασίες στον βορά της Ευρώπης που φέρνουν υψηλότερη ζήτηση για κλιματισμό, για το δε πετρέλαιο εξαιτίας των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που γεννούν προσδοκίες για άμεσο τέλος στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων.

Τέλος, ανοδικά κινήθηκε επίσης στην Ελλάδα και η τιμή του ρεύματος, που επαναπροσέγγισε τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις