Διεθνή

Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει την μετάβασή της από το δολάριο στο ευρώ εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων

Το έργο αυτό είναι πολύπλοκο και απαιτεί υψηλής ποιότητας, πολύπλευρη προετοιμασία, υπογράμμισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας

Η Ουκρανία επεξεργάζεται την απομάκρυνσή της από το δολάριο ΗΠΑ, συνδέοντας το νόμισμά της περισσότερο με το ευρώ εν μέσω διάσπασης του παγκόσμιου εμπορίου και των αυξανόμενων δεσμών της με την Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέι Πίσνι.

Η ενδεχόμενη προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η «ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διασφάλιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, η μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και η πιθανότητα κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου», αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας να επανεξετάσει κατά πόσον το ευρώ θα πρέπει να είναι το νόμισμα αναφοράς για την ουκρανική γρίβνα αντί για το δολάριο, δήλωσε ο Πίσνι.

«Το έργο αυτό είναι πολύπλοκο και απαιτεί υψηλής ποιότητας, πολύπλευρη προετοιμασία», πρόσθεσε ο Πίσνι. Το δολάριο κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο και αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων. Σημαντικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Χονγκ Κονγκ, συνδέουν τα νομίσματά τους με το δολάριο.

Όμως υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο με την εισαγωγή υψηλότερων δασμών, μια κίνηση που ώθησε ορισμένους παρατηρητές να αμφισβητήσουν τον μελλοντικό ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Τώρα, στον τέταρτο χρόνο της μάχης κατά της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία είδε επίσης τον Τραμπ να διακόπτει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να ενισχύσουν τον στρατό του Κιέβου, ώστε να διασφαλίσουν ότι μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μελλοντικής ασφάλειας στην Ουκρανία, αλλά η πρόοδος είναι δύσκολη.

Από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το δολάριο (.DXY), έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% έναντι σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές αποσύρονται από την κατοχή αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι συναλλαγές με το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν σε όλα τα τμήματα της αγοράς συναλλάγματος, δήλωσε ο Pyshnyi, αλλά το μερίδιο των συναλλαγών σε ευρώ αυξάνεται στα περισσότερα τμήματα αν και «μέχρι στιγμής μέτρια».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο δράσης για την αμυντική παραγωγή
Η πρώτη Στρατηγική του ΝΑΤΟ για το Εμπορικό Διάστημα, θα επιτρέψει στη Συμμαχία να ενσωματώσει λύσεις με μεγαλύτερη ευελιξία και ρυθμό και να εξασφαλίσει συνεχή πρόσβαση σε καιρό ειρήνης, κρίσης και σύγκρουσης
αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ
Η ΕΕ ετοιμάζεται να προβεί σε αντίποινα εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν βασικούς δασμούς
«Θα χρειαστεί να προβούμε σε αντίποινα και να επαναφέρουμε τις ισορροπίες σε ορισμένους βασικούς τομείς, εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε μια ασύμμετρη συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ
REUTERS
Αμυντικές δαπάνες: Έρχεται δεκαετής ΝΑΤΟϊκός δημοσιονομικός κορσές – Ορόσημο το 2029, ετήσιες αξιολογήσεις και παράθυρο για επιπλέον «ισπανικές» εξαιρέσεις
«Το 2029 θα κάνουμε απολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κατάστασης ασφαλείας, για παράδειγμα, εάν χρειάζεται να αυξήσουμε το ποσό των δαπανών που πρέπει να κάνουμε ως συλλογική Συμμαχία», δήλωσε ο Ρούτε
Στρατιώτης
Μετά την «εκεχειρία» στη Μέση Ανατολή: Ξεκινά σήμερα το κρίσιμο μπαράζ συνόδων κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ – Στο κέντρο οι αμυντικές δαπάνες
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε κατέστησε σαφές ότι το νέο σχέδιο αμυντικών επενδύσεων θα είναι «αποφασιστικής σημασίας» για τη διασφάλιση αποτελεσματικής αποτροπής
O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε